Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

by | 11. travnja 2024. 10:38 | Aktualno, Vijesti

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) priopćila  je da predviđa oporavak svjetske trgovine ove godine, ali sukobi, geopolitičke tenzije i neizvjesnost ekonomske politike predstavljaju značajne negativne rizike.

WTO očekuje  da će rast obima u globalnoj robnoj trgovini iznositi 2,6 posto u 2024. i 3,3 posto u 2025.

– Krećemo se ka oporavku globalne trgovine, zahvaljujući otpornim lancima opskrbljavanja i snažnom multilateralnom trgovinskom okviru – prokomentarala je generalna direktorica WTO Ngozi Okonjo-Iveala.

Ona je dodala da je imperativ ograničiti rizike, kao što su geopolitički nemiri i usitnjavanje trgovine, kako bi se održao ekonomski rast i stabilnost.

U izvještaju se dalje procjenjuje da će globalni rast BDP-a ostati stabilan u cjelini u naredne dvije godine, za koji se očekuje da će dostići 2,6 posto u 2024. i 2,7 posto u 2025.

Visoke cijene energenata i inflacija nastavili su da utiču na potražnju za industrijskim proizvodima prošle godine, što je dovelo do pada obima globalne trgovine robom od 1,2 posto, dok je WTO očekivo povećanje od 0,8 posto u listopadu.

– Revizija naniže je uglavnom zbog lošijih rezultata Europe od očekivanih – objasnio je glavni ekonomist WTO Ralf Osa.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...