Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Svečano misno slavlje u Čeljevu predvodio biskup Petar Palić

Svečano misno slavlje u Čeljevu predvodio biskup Petar Palić

by | 8. lipnja 2024. 1:27 | Aktualno, Vijesti

Povodom blagdana Presvetog Srca Isusova, patrona župe Čeljevo i 50. obljetnice njenog osnutka, svečano misno slavlje u župnoj crkvi u Čeljevu predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski, uz koncelebraciju više svećenika. Misnom slavlju nazočio je veliki broj vjernika iz Čeljeva i okolnih župa.

U svojoj propovijedi biskup Palić je između ostalog kazao:

“Mi smo danas ovdje iz jednostavnog razloga jer vi kao župna zajednica slavite svoga zaštitnika, ali smo tu iz još jednog posebnog razloga – zato što to činite 50. put. I ako ćemo gledati prema vašem zaštitniku vi biste trebali biti najbolji župljani. Vi koji se okupljate u župnoj crkvi, koji želite učiti od Božjega srca kako biti ponizni, iskreni, kako imati čisto srce, ali svjesni smo da nije tako. Slabi smo i grešni smo. I zato su nam potrebni ovakvi trenuci slavlja, trenuci sjećanja da razmišljamo o Božjoj ljubavi koju nam svakodnevno iskazuje na razne načine…..”

Biskup je čestitao vjernicima patron župe, a župljani i župnik don Ivo Šutalo su mu zahvalili na dolasku i uručili brojne poklone, među kojima: živo janje, košaru s povrćem, veliku pogaču, ribu, te domaće vino, likere, maslinovo ulje i druge domaće proizvode.

Nakon mise druženje je nastavljeno na platou župne crkve uz jelo i piće.
Svečanom misnom slavlju prethodila je devetnica tijekom koje je svake večeri misu predvodio drugi svećenik, od kojih su neki prije bili župnici u Čeljevu, a među njima je bio i utemeljitelj župe don Jozo Ančić.

U sklopu obilježavanja patrona župe Čeljevo Srca Isusova i pedesete obljetnice osnivanja, u ovoj župi organiziran je bogat kulturno-zabavni program u sklopu kojega je održana i kreativna likovna radionica kojom je koordinirao akademski slikar i nastavnik likovne kulture Ernesto Markota. Sudionici radionice bili su čeljevska djeca, kao i nadareni učenici koji pohađaju OŠ “Lipanjske zore” Višići. Tematika radova bili su kršćanska duhovnost, zavičaj i tradicija, a materijal je bila autohtona glina, po kojoj je ovaj kraj poznat.
Održane su radionice u kojima su sudionici imali priliku upoznati se s glinom kao materijalom koji je idealan za oblikovanje, da bi potom, uz koordinaciju nastavnikca, prešli i na samo osmišljavanje kreacije gline po vlastitoj želji. Rezulat je bio niz maštovitih oblika s motivima koji su specifični za ovu župu i kraj.
Uz druženje i lijepu atmosferu učenici su ponijeli sa sobom lijepe utiske a usput su i naučili nešto lijepo i nešto što im može poboljšati izraz i kreaciju, pogotovo onoj djeci koja će nastaviti put u likovnim vodama. Završna faza izrade radova bilo je pečenje gline.
Na taj način dobili su se vrlo vrijedni uporabni keramički predmeti koji mogu krasiti razne prostore. Vjerujemo da će se ova tradicija u Čeljevu nastaviti i u budućnosti, pogotovo zbog činjenice da je ovo kraj od gline, koja osim što je značajna za održavanje tla, ima svoju uporabnu i umjetničku vrijednost.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...