Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Svečanim koncertom završio je deveti Seminar folklora Hrvata u BiH

Svečanim koncertom završio je deveti Seminar folklora Hrvata u BiH

by | 22. kolovoza 2023. 11:55 | Aktualno, Vijesti

Koncertom polaznika, u nedjelju 20. kolovoza, u Hrvatskom domu Kupres završio je deveti Seminar folklora Hrvata u BiH koji je trajao od 17. do 20. kolovoza.

U bogatom programu polaznici su pokazali sve ono što su naučili tijekom trajanja seminara. Ples, pjesma, zvuk tradicijskih instrumenata isprepletali su se kroz jednosatni program. Osim polaznika na koncertu su kao gosti nastupile članice ŽVS „Ivančice” s Kupresa. Posebnost ovoga koncerta bila je i revija narodnih nošnji Hercegovine.

Na samom kraju prigodnim riječima obratio se Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD u BiH i Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres, koji je iskazao zahvalnost sudionicima i organizatorima Seminara na jednom ovakvom događaju. Podsjetimo, deveti Seminar folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) počeo je u četvrtak 17.8. i trajao do 20.8. Kroz četiri dana obrađivale su se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Hercegovine.

Preko 70 polaznika iz BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Švicarske uživalo je, učilo, pjevalo i sklapalo nova prijateljstva na ovogodišnjem seminaru. Svi polaznici bili su raspoređeni na jednu od ponuđenih grupa: ples, tradicijaska glazbala i ganga. Učilo se o narodnim plesovima i pjesmama iz Ljubuškog, Posušja, Brotnja, Mostara, Širokog Brijega, Gruda i Čapljine, kao i o vokalnoj tehnici folklornog pjevanja, gangi i tradicijskim glazbalima.

Tijekom trajanja ove hvale vrijednog događaja upriličeno je predstavljanje knjige „Narodna glazba Bosne i Hercegovine”, prijevod doktorske disertacije fra Branka Marijića, koju su uredili fra Ante Marić i Jasmina Talam i Zbornik radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zbornik u izdanju UHAKUD-a u BiH na 287 stranica i u 15 radova obrađuje teme: djelatnost UHAKUD-a u BiH, budućnost nematerijalne kulturne baštine, pjesme, plesove, dječje igre, tradicijska glazbala, narodne nošnje, digitalizacija sadržaja nematerijalne kulturne baštine.

Izdan je u povodu obilježavanja dvadesetogodišnjeg djelovanja UHAKUD-a u BiH, a autori svih radova su predavači sa Seminara. Iako je Zbornik svjetlo dana ugledao 2020.godine, zbog pandemijskih okolnosti, njegovo predstavljanje prolongirano je za ovo godinu kada je UHAKUD u BiH ponovno pokrenuo i održavanje Seminara folklora Hrvata u BiH. Naime, upravo je Seminar bio baza za nastanak jednog ovakvog uratka, a sam Zbornik predstavlja riznicu tradicije s obzirom na raznolikost tematike koju obrađuje. Zbog svog sadržaja važnost Zbornika je višestruka, jer u isto vrijeme ima etnomuzikološku, stručnu i pedagošku vrijednost.

Ovogodišnji seminar dio je međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. UHAKUD u BiH kao akreditirana udruga za suradnju sa UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu dobilo je pravo korištenja logo UNESCO-a za ovaj program.

Generalni pokrovitelj Seminara bilo je Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević, a Seminar je svečano otvorio gospodin Zdravko Mioč načelnik općine Kupres.

Tekst i foto: UHAKUD u BiH
Organizacijski odbor Seminara folklora Hrvata u BiH

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...