Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sve manje svećenika u BiH

Sve manje svećenika u BiH

by | 21. ožujka 2024. 17:17 | Vijesti

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH) je u protekla dva dana u Mostaru održala svoje redovito zasjedanje, posebno se dotakavši tema ekumenizma, demografije, svećeničkih i redovničkih zvanja u BiH, pohoda papi početkom svibnja ove godine pod nazivom ”Ad limina Apostolorum” i ostalih tema te su također dali potporu početku pregovora za pristupanje EU o čemu danas odlučuje Europsko vijeće.

Zasjedanjem BK BiH predsjedao je mons. Tomo Vukšić, metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH koji je sa zasjedanja izdvojio nekoliko tema.

Katolička crkva u BiH se posljednjih godina suočava sa nedostatkom svećeničkih i redovničkih zvanja.

– Opće je poznata informacija da postoji kriza duhovnoga, a u okviru te krize postoji kriza svećeničkih, redovničkih i drugih duhovnih zvanja. To se onda ne reflektira samo na broj prisutnih svećenika, redovnika, redovnica, nego se reflektira i na njihovu prosječnu dob, što sa sobom nosi različite druge izazove i probleme. Po statistikama, sve nas je manje, a druga stvar je da je prosječna dob nas koji smo tu sve veća i veća, a iznosi otprilike oko 60 godina. Mladih svećenika je sve manje, a nas u ozbiljnim godinama je sve više. – kazao je predsjednik BK BiH.

U svijetu se takvi problemi sve više rješavaju ”spajanjem župa”.

– Što se tiče organizacije dušobrižništva  i života u našim župnim zajednicama, postoji dvostruki aspekt. Jedan je demografska kriza i depopulacija, a drugi je da je pastoralnih djelatnika manje. U našim biskupijama postoje mjesta gdje vjernika ima zaista malo i kad se spoje ove dvije situacije, sama od sebe se nameće potreba da se onim svećenicima koji još mogu i mlađim svećenicima u dušobrižništvo povjeri više župnih zajednica, posebno ovih manjih. Npr. ovdje u Mostaru ima župnih zajednica od više tisuća vjernika i to je nemoguće povjeriti istom svećeniku, ali ako imate zajednice gdje je 50 ili 100 vjernika takve je moguće ponuditi jednom svećeniku. Mi takvih situacija već imamo (…) i ta iskustva su za nas ovdje nešto novo, dok za opću crkvu to nije ništa novo. Crkveni zakoni predviđaju i rješenja za takve situacije, svećenik može biti župnik u samo jednoj župi, a župni upravitelj može biti u više njih. Naša je zadaća tražiti najbolja moguća rješenja za situacije u kojima živimo. – naglasio je nadbiskup Vukšić.

Potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski rekao je kako su na zasjedanju imali brojna izvješća svih vijeća i komisija što pokazuje kako da je BiH mala zajednica, dali da je ”unatoč toj ‘malenosti’ prisutan dinamizam”.

On se osvrnuo na pitanje kako u je u BiH sve manje djece, a sve veći broj odlazaka te kako ohrabriti obitelji da se taj trend uspori, ako se već ne može zaustaviti.

– Tu imamo dva problema, prvi problem jest manjak djece u obiteljima, a mi taj problem također osjećamo po broju duhovnih zvanja što se odrazi na svim razinama i društva i Crkve. Drugi problem je iseljavanje, sama Crkva nema posebne mehanizme zaustaviti te procese, osim osvijestiti samo društvo ili pridonijeti da društvo bude malo više svjesnije i stvara bolje uvjete da bi te obitelji ovdje mogle nastaviti živjeti. Mi ćemo se truditi koliko je do nas. Ako svi udružimo snage i damo sve od sebe da se to riješi, mislim da ćemo donekle i uspjeti. – mišljenja je mons. Palić.

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...