Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kiša pokvarila prednovogodišnji ugođaj na veletržnici u Tasovčićima

Kiša pokvarila prednovogodišnji ugođaj na veletržnici u Tasovčićima

by | 30. prosinca 2017. 15:56 | Vijesti

   Sve je bilo spremno za pravi kupoprodajni praznik, a onda se umiješala viša sila – kiša, koja je rastjerala i prodavače, a i kupce. Tako od velike trgovine u petak – 29-og prosinca, nije bilo ništa, čime su posebice nezadovoljni razišli prodavači ribe, mliječnih proizvoda, kao i niza drugih potrepština. Uglavnom u kasnom prijepodnevu prilaz i veletržnica su djelovali pusto, jedino su dekor upotpunjavali prodavači drva, koja su opet imala standardnu cijenu – prostorni metar oblice cijenio se 75, a cjepana drva 80 maraka. Kao i obično istaknuta cijena je relativna, ako se kupac i prodavač u pogodbi, nađu može i niže, a i više od istaknutog. Vreća drva cijenila se 5 maraka.

    Prodavači ribe otišli su doslovce pokisli, tek što su raspremili spremnike s ribom ulila je kiša koja je prije svega potjerala kupce, a za njima su otišli i prodavači. Slično se dogodilo i sa mliječnim proizvodima. Riba se cijenila uobičajenih 9 maraka pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, fileti šarana, odnosno sječeno meso šarana bilo je 14 maraka, dok su se somići nudili po 6 maraka za kilogram. I za mliječne proizvode istaknuta je uobičajena cijena, pa se mladi sir nudio po cijeni od 4 do 6 maraka, kravlji sir bio je 8 do 10, miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 maraka, dok se suhi ovčji cijenio 14 do 15 maraka iz Podveležja, a 18 s Morina. Maslo se nudilo po cijeni od 12 do 14 maraka, a kajmak 14 do 16 maraka za kilogram. Kao i obično u jutarnjim satima, dok kiša nije učinila svoje, prilaz veletržnici je bio zatrpan i raznom drugom robom, od primjerice ljekovitog bilja, domaćih jaja i peradi, preko različitih odjevnih predmeta, vina i prirodnih rakija, pa do poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša.

    Bez obzira na skepsu kojom su stalni prodavači komentirali petak na Veletržnici, ipak je uočljiv skok cijena u odnosu na konac prošlog tjedna. U proteklih tjedan dana najveći skok cijene bilježi zelena salata čija je cijena s 50 do 70 feniga uoči Božića nakvasala do 1,4 – 1,7 maraka uoči Nove godine. Od zadnjeg pregleda cijena još su skuplji – kupus 35 do 40 feniga, zatim karfiol 1,1 do 1,3 marke, kelj 80 feniga do marku, blitva 1,3 do 1,5 marku, crveni luk 1 do 1,3 marke, te peršin čija je nova cijena 4 do 5 maraka.

    Pojeftinjenja nije bilo pa su tako krumpiri i dalje od 50 do 60 feniga, raštika 1,5 do 2 marke, prasa 80 feniga do 2 marke, špinat 80 feniga s otvorenog pa do 1,5 plastenički, te brokule 1,8 do 2,2 marke. Cikla se cijeni marku za kilogram, mrkva je 70 feniga do marku, celer 3,5 do 4 marke, a bijeli luk 6 do 8 maraka, dok je grah u zrnu od marku kineski, pa do pet maraka domaći.

    Voće, obilna je ponuda jabuka, a cijena se kreće u rasponu od 85 feniga domaće pa do 1,8 uvozne austrijske, valja reći da uz domaće jabuke s juga Hercegovine, te Bosne, uz austrijske ima i jabuka iz Poljske. Tri su pojeftinjenja, mandarina 1 do 1,3 marke, suhih smokava koje su sada 4 do 5 maraka za kilogram i kivija 1 do 1,2 marke. Limun iz delte Neretve cijeni se 2,7 do 2,8 maraka, naranče su 1,2 do 1,5 marku za kilogram…

    Sve navedene cijene su na veliko.

Ponedjeljak i utorak, 1-og i 2-og siječnja na Veletržnici neradni

    Veletržnica u Tasovčićima kao i za božićne blagdane za novogodišnje praznike neće raditi dva dana. Neradni dani bit će ponedjeljak, 1-og, i utorak, 2-og siječnja. U nedjelju 31-og prosinca, veletržnica će raditi do 11 sati. Srijeda 3-eg siječnja, bit će uobičajeni radni dan.  

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...