Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Histrioni uz Trebižat poručili: Nije lagan život sindikalnih povjerenika, ali ni tajkuna ni sponzoruša’

Histrioni uz Trebižat poručili: Nije lagan život sindikalnih povjerenika, ali ni tajkuna ni sponzoruša’

by | 20. srpnja 2018. 16:41 | Vijesti

   Suvremena, ironična, intrigantna, neki su od epiteta kojima se može okvalificirati čapljinska izvedba predstave „Tajkuni“ glumačke družine Histrioni iz Zagreba. Sigurno je da uvjeti koje pruža improvizirana pozornica, nisu baš adekvatni težini predstave, međutim glumački kvartet je sve to iznio i gledateljima podario salve smijeha.

    Naravno, u stominutnoj predstavi gledateljstvo je moglo kroz likove u predstavi, prepoznati „junake naših dana“ – tajkune, sponzoruše, sindikalne vođe, ali isto tako i ljudsku krhkost spram društvenih trendova. Jedna od poruka predstave je i da bi mnogi od običnih ljudi “bez da trepnu” bili tajkuni bez obzira na negativnu percepciju “skorosteča”, kada bi im se pružila prilika. Na koncu publika je glumce nagradila pozivom na bis, a sve skupa dalo je materijala posjetiteljima – malim i velikim, za razmišljanje.

    Po završetku predstave Zijad Gračić, u predstavi sindikalni vođa, pa tajkun Pero, na upit o stvarnom mjestu u društvu jednih i drugih – sindikalaca i tajkuna, je kazao:

    “Nije lako biti ni sindikalni povjerenik, a Boga mi ni tajkun. Nije lako biti ni na jednoj ni na drugoj strani, to je životna borba”, a potom je na opasku da predstava upućuje kako “žene život kroje” dodao:

    “Sad mi pada na pamet jedna uzrečica mog starijeg kolege Tomislava Stojkovića koji je uvijek govorio da smo mi, muškarci, za žene miris jorgovana. Žene neosjetno vuku poteze, žene drže tri kuta kuće, žene zapravo povlače one dubinske poteze, pa je tako i sa ovom našom pričom, Anđa upravlja s Perom, a Boga mi i Jozefina s Karlom, ha, ha, ha…”

    Vrlo uvjerljiva u ulozi sponzoruše bila je Ana Marija Percaić. Uz perfeknu glumu pokazala je zavidno umijeće balerine, a ne krije da joj uloga u društvu dvojbenih sponzoruša, leži:

    “Ovo mi je jedna jako zanimljiva uloga, dosta aktualna uloga, ma koliko mislili da nije. Ona je aktualna možda, i sa nekim stanjem u politici. Postavlja se kako njoj odgovara i ide u smjerovima u kojima joj je u datom trenutku korisnije. Uloga je zabavna, a i korisna. Za nju je dobro imati neki predložak iz stvarnog života, samo ne bi o imenima, ha, ha, ha…”

    Glumci su bili zadovoljni i ambijentom, pozornisom uz rijeku Trebižat, zvucima nići koje su prekidali njihovi glasovi ili pljesak odobravanja. Jedini problem bio je manjak stolica, pa je dio posjetitelja morao ‘s nogu’ odgledati, dok se dio snalazio u okolnim objektima. Sve u svemu, na oko pitka ovovremena predstava koja nudi i dalekosežne zaključke, kao što su hobsovski odnos čovjeka prema čovjeku, ljudska slabost i povodljivost, ali i dozu tradicijske čvrstine, koja iskrene iznenada, kada izgleda da je sve izgubljeno. O tome zorno svjedoči uloga Anđe (Franka Klarić) koja kroz predstavu proživljava prave kopernikovske obrate.

   U predstavi glume Ana Marija Percaić, Franka Klarić. Hrvoje Klobučar i Zijad Gračić. Redatelj je Zoran Mužić, a pisac teksta svjetski poznati Miro Gavran. Organizator gostovanja Histriona u Čapljini bila je ustanova Založba kralja Tomislava, uz potporu Umjetničke kolonije “Trebižat” iz Trebižata.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...