Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

SUM: Novi diplomski studij informatike pruža priliku za studiranje uz rad

SUM: Novi diplomski studij informatike pruža priliku za studiranje uz rad

by | 7. listopada 2023. 7:52 | Aktualno, Vijesti

Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, a samim time i studij informatike je prošao postupak redovite revizije nastavnih planova i programa koji je rezultirao novim diplomskim studijem gdje studenti mogu birati „Informatiku u obrazovanju“ i „Podatkovnu znanost i inženjerstvo“, izvijestili su u petak iz Sveučilišta u Mostaru.

Riječ je o složenom postupku koju uključuje razgovore i rasprave ne samo s nastavnim osobljem već i studentima i gospodarstvenicima, a donosi potpuno osvježen i inovativan pristup izučavanju informacijskih tehnologija, naveli su iz mostarskog sveučilišta te nadodali da je rok za upis 15. listopada 2023.

– Oba smjera osposobljavaju studente za poslove u različitim zanimanjima koja zahtijevaju stručno znanje informatike kao što su programeri, analitičari za podatke, projektanti baza podataka i web programeri. Specifičnost smjera ‘Informatike u obrazovanju’ je što nudi nastavničke kompetencije čime se studenti osposobljavaju za rad u obrazovanom sustavu. S druge strane smjer ‘Podatkovna znanost i inženjerstvo’ pruža produbljena informatička znanja u području podatkovne znanosti, umjetne inteligencije i programiranja – kazao je pročelnik studija doc. dr. sc. Željko Marušić.

Fokus revizije bio je na ishodima učenja, odnosno iskaze kojima se definira što će studenti biti u mogućnosti raditi kao rezultat procesa poučavanja i učenja.

– Nakon završenog studija Informatike studenti se mogu zaposliti kod poslovnih subjekata s kojima Fakultet ostvaruje suradnju, informatičkim tvrtkama, tvrtkama koje u svom poslovanju imaju potrebu za izradom vlastitih programa i rješavanja problema pomoću računala, na poslovima koji uključuju sposobnost matematičkog modeliranja, programiranja i analitičkog načina razmišljanja, te primjene informacijsko – komunikacijskih tehnika – naglasio je Marušić te dodao kako u brojnim javnim i privatnim institucijama koje se bave djelatnostima iz područja trgovine, financija i računalnog programiranja i pokazuju interes za suradnju i zapošljavanje mladih ljudi sa završenim sveučilišnim diplomskim studijskim programom iz polja računalnih znanosti i informatike. Prednost ovoga studija je što studentima omogućuje i rad i studiranje kako bi u konačnici bili što spremniji za tržište rada.

Novim nastavnim planom i programom studij Informatike više nije samo rasadnik nastavnika informatike nego se i brendira kao odličan preddiplomski studij iz IT-a gdje student može postati odličan software developer. Praksu na studiju studenti će obavljati u Centru za informacijske tehnologije SUMIT.

– Uz stručne mentore koji su bogati iskustvom rada na realnim projektima iz industrije, studenti će učiti o praktičnoj primjeni znanja stečenog na studiju. SUMIT pruža iskustvo rada s najnovijim alatima i tehnologijama te garantira mentorstvo koje je usmjereno savladavanju izazova podatkovne znanosti s kojima se studenti susreću realnom svijetu. Ova praksa je ne samo prilika za primjenu teorijskog znanja, već i prilika za umrežavanje i izgradnju profesionalnih veza – izjavio je Robert Rozić, magistar računarstva, asistent na studiju te voditelj stručne prakse u SUMIT-u.

– Praktički nema ljudske djelatnosti u kojoj informatika izravno ili neizravno ne pridonosi značajno njenom razvoju. Potrebe tržišta rada za ovakvim profilom stručnjaka znatno su veće od postojećeg broja. To je posebno značajno u sadašnjem trenutku, kad društvene i gospodarske promjene zahtijevaju nove interdisciplinarne pristupe – zaključio je Marušić.

 

Tekst/foto:FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...