Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Turizam u post-pandemijskom svijetu: Zakonske zamke, fiskalni nameti, kadrovi i krevetomanija u Međugorju

Turizam u post-pandemijskom svijetu: Zakonske zamke, fiskalni nameti, kadrovi i krevetomanija u Međugorju

by | 29. studenoga 2021. 14:49 | Vijesti

Sudeći prema onome što se čulo na okruglom stolu na temu „Turizam u BiH – kako planirati razvitak u (post) pandemijskom svijetu“, stanje u ovoj oblasti dijelit će se na predpandemijsko i postpandemijsko, posebice kada su u pitanju hodočašća i religijski turizam. Bio bi to svojevrsni siže onoga što se čulo na okruglom stolu koji je u stanki između dvije sesije znanstvenog simpozija „Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svijetu“ održan na Sveučilištu „Hercegovina“ u Bijakovićima. U aktualne probleme mogla bi se ubrojiti na razvoj turizma nepovoljna zakonska rješenja, fiskalni i parafiskalni nameti, a u perspektivi su i novi to su u prvom redu kadrovi kojih u turizmu i ugostiteljstvu u BiH, nema dovoljno, podcijenjenost turističke ponude uopće, ali i preinvestiranje u regijama kao što je primjerice, Međugorje.

Mada su izostali najavljivani predstavnici izvršne vlasti ono što se čulo tijekom okruglog stola, bilo nemilosrdno seciranje aktualne zbilje u oblasti turizma i na njega naslonjene djelatnosti kao što je ugostiteljstvo. Uz neosporne rezultate te oblasti tište brojni problemi, a navest ćemo najzanimljivije. Branimir Penava direktor „Herceg eto sela“ na Tromeđi, kod Čitluka, kao jedan od temeljnih problema naveo je zakonska rješenja:

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja još uvijek ima jedan zakon, Zakon o turizmu i ugostiteljstvu. Svugdje u okruženju i svijetu, u realnom sektoru, to su dva svijeta različita. Turizam je nešto čime se može baviti svatko. Ugostiteljstvo i hotelijerstvo, mi koji radimo fizički, mi nemamo prostora ni za kakve teorije, mi morao raditi,“ rezolutan je bio Penava.

Stipe Primorac, predsjednik Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori Federacije BiH i Turističkog klastera Hercegovina, kao zabrinjavajuće istakao je fiskalne namete:

Činjenica je da smo itekako, bez obzira na situaciju, izloženi raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima, kojih je svaki dan sve više. Naše plaće su po tom pitanju, najopterećenije u Europi! Zakonska regulativa u tom smislu nije dobra.

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam u Zagrebu, na osnovu iskustava u Hrvatskoj, kao mogući problem naveo je kadrove, te dodao:

Mi u Hrvatskoj već godinama predosjećamo da ćemo doći u problem s kadrovima, međutim ove i prošle godine, pogotovu prošle, to je došlo do izražaja. Prošla godina je bila dosta specifična, zbog toga što nitko nije očekivao tako dobru sezonu i onda se u jednom trenutku krajem šestog i početkom sedmog mjeseca, postalo očito da će sezona biti relativno dobra. Za odraditi dobu kvalitetnu sezonu, trebate imati prvo dovoljno radne snage i drugo imati kvalitetnu radnu snagu, međutim ta radna snaga se ne može naći za deset, petnaest dana“, kazao je Krešić upozoravajući ovdašnje turističke radnike na taj mogući problem. Za pravo mu je dao Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera „Hercegovina“, ističući:

Prije same pandemije korona virusa mi iz turističkog klastera smo zahvaljujući raznim donacijama prvenstveno preko sektora prekogranične suradnje BiH, Crna Gora, Hrvatska, imali niz izobrazbi. Odradili smo tri ciklusa obuka za prekvalifikaciju kuhara, konobara, pa čak i slastičara jedan ciklus je bio. Isto tako smo u okviru međunarodnog projekta u Centru za obuku i prekvalifikaciju u Čapljini, odradili pet ciklusa obuka gdje smo trebali „proizvesti“ 150 educiranih kuhara i konobara. Na kraju je to bilo 79, jer nije bilo dovoljno zainteresiranih. Svi se moramo zabrinuti zbog situacije koja nas čeka nadam se u 2022-oj godini, to govorim čisto iz razloga jer već sada znam za mnoge potvrđene grupe koje su planirane doći u narednoj godini, a mi ćemo biti možda u poziciji da se pokrene stampedo naših kuhara i konobara od Jadrana prema Europi“.

Na tu ne baš sjajnu perspektivnu u ovdašnjem turizmu nadovezao se Davor Ljubić, predsjednik „Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba“ iz Međugorja, koji je odgovarajući na upit o niskim plaćama zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, konstatirao:

Ukoliko imamo podcijenjenu uslugu, a usluga u Međugorju je strahovito podcijenjena, kao i u cijeloj BiH, nemate mogućnosti za veće plaće. Mi ne možemo po cijeni smještaja od 20 do 25 eura, davati veće plaće. Ljudi su toga svjesni. Stav naše Udruge je da se cijene u narednom razdoblju podignu za 20 posto. Težimo tomu da svaki radnik koji radi u Međugorju, ima osmosatnu „šihtu“ ili da sve poslove oko prijema gostiju obavljaju kućevlasnik i njegova obitelj. To je i krajnji cilj naše udruge. Naš cilj je dakle, da ljudima otvorimo mogućnost da se stvaraju obiteljska gazdinstva, gdje će raditi roditelji i djeca, odnosno da Međugorje samo proizvodi svoje usluge. To je jedan od putova kojim možemo krenuti, na taj način svatko će biti plaćen koliko bude radio,“ kazao je Ljubić, a zatim ukazao na još jedan problem:

Veliki dio Međugorja je trenutno u situaciji da ne zna hoće li uopće preživjeti 2022. godinu. Koliko znam cijela Fatima (marijansko svetište u Portugalu koje je Katolička crkva priznala 1917. godine) ima oko 10.000 kreveta, a godišnje ga posjeti oko 4.000 000 turista. U Međugorju ima 20.000 kreveta, što znači da imamo 10.000 kreveta viška, po meni i još 2 – 3.000!? Međugorje se mora okrenuti samo sebi, kućevlasnici se moraju okrenuti sami sebi“, naglasio je Ljubić.

Uglavnom, kroz priču o turizmu u Bosni i Hercegovini stiglo se i do manjih razina koje očito imaju svoje kad je o Međugorju riječ, očito je svoje velike probleme. Ukoliko se predviđanja Davora Ljubića potvrde u praksi mogao bi se izvući zaključak da je Hercegovinu prije smiljomanije tresla krevetomanija. Znamo kako završi smiljomanija, neće za ovdašnji puk biti dobro ako istim tragom ode i krevetomanija.

{gallery}2021/11/turizamdrugi{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...