Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Stigle prve paprike, rani krompiri pojeftinili

Stigle prve paprike, rani krompiri pojeftinili

by | 3. svibnja 2019. 13:45 | Vijesti

Nakon bijelog i crvenog luka koji ove godine poranili, u ovotjednom barometru cijena ima još nekih bitnih novina. To se prije svega odnosi na prve paprike koje se cijena od 4,5 do 5 KM. Valja istaknuti da su ih dopremili proizvođači iz Višića i Studenaca u ljubuškoj općini, a iz grijanih su plastenika.

Novina je i prvi ovogodišnji grašak čija je cijena 3,5 do 4 KM, a novinom se može smatrati i mladi krumpir s otvorenog i to ne samo zapadno-hercegovački nego i s Dubrava. Prema tome, u proizvodnju te važne kulture upustili su se i to uspješno i povrtlari s Dubrava. Rani dubravski krumpir razaznaje se po crnoj boji zemlje na njima, za razliku od crvenice koja ide uz zapadno-hercegovački. Razumljivo s povećanjem ponude i cijena ranih krumpira je u padu i trenutačno su od 1,5 do 1,8 KM. Stari krumpir cijeni se od 1 KM nevesinjski, pa do 1,4 KM uvozni, njemački.
Uz rane krumpire u padu su cijene još niza povrtlarskih kultura, pa se tako cijena kupusa prepolovila trenutačno je od 0,7 do 1 KM, jeftiniji je i karfiol 1,4 do 2 KM, pa raštika 2 do 2,5 KM. Prepolovila se i cijena brokula koje se nude za 1,5 do 2 KM, jeftinija je i blitva 0,6 do 0,8 KM, pa krastavci 1,5 do 1,7 KM, tikvice 1,5 do 1,8 KM, peršin i celer čija je nova cijena od 2 do 3 KM. U odnosu na konac prošlog tjedna jeftiniji je i mladi crveni luk 1,5 do 1,8 KM, mladi luk – pera, je 2,5 do 3 KM, a bijeli luk 4 do 5 KM.
Evidentirali smo i tri manja poskupljenja zelene salate – kristalka je 0,6 do 0,8 KM, a tzv. puterica 1,2 do 1,5 KM, zatim špinata koji je 1 do 1,5 KM, te prase koja je 2,5 do 3 KM za kilogram.Vjerovali ili ne cikla i mrkva su jedino povrće čija se cijena nije mijenjala u odnosu na barometar koncem prošlog tjedna – cikla je od 0,6 do 1 KM, a mrkva od 1 do 1,4 KM za kilogram. Ima i kuka, a vezica se cijeni od 1 do 1,5 KM, što bi značilo da je kilogram od 4 do 6 KM.
Ponuda domaćeg voća i dalje je skromna, a u većim količinama ima samo jabuka čija cijena je već mjesecima od 0,6 pa do 1,4 KM. Rijetke suhe smokve su 4 do 6 KM, a prve trešnje od 3 do 4 KM. Cijena jagoda je spala na za ovaj dio godine, niskih 2 do 2,5 KM i teško se prodaju. Sve navedene cijene su na veliko.
Nakon zatišja prošlog petka, živnuo je prilaz veletržnici, nudi se razna roba, a najviše je presadnica povrća, ali i drugih kultura. Proizvođači su sve maštovitiji, pa smo registrirali i kukuruz tzv. šećerac, po cijeni od 0,10 KM komad. Istu cijenu 0,10 KM, imaju zelena salata i peršin, raštika je 0,20 KM komad, različite vrste kupusa su po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena su 0,30, dok se cijena paprika kreće 0,30 do 0,40 KM, krastavci i tikvice su 0,40 do 0,50, a najskuplje su jagode 0,50 do 1,0 KM. Naravno, kupnja većih količina pruža mogućnost pogodbe, odnosno povoljniju cijenu za kupca, po komadu. Riba je imala standardnu cijenu – somići i srdela cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, a fileti 14 KM. Jegulja je bila uobičajenih 40 KM za kilogram. Jaja od domaćih koka, zavisno od veličine, cijenila su se od 0,20 do 0,30 KM komad, koke za uzgoj bile su od 10 do 12 KM, a mladi pijetlovi 10 do 15 KM. Ražovo brašno bilo je 1,5 KM, dok se cijena heljdinog kretala od 4 do 5 KM. Cijene mliječnih proizvoda imale su također uobičajenu razinu, a kretale su se od 4 do 6 KM mladi sir, pa do 18 KM livanjski sir u kolutovima. Prošlogodišnji sir s Morina i Zelengore se rasprodao, a ovogodišnji se očekuje za mjesec i pol dana. Nudio se i kamen za oblaganje iz Bileće, po cijeni 25 KM kvadrat itd. Valja reći da je u ponudi bilo i razne druge robe od drva i stajskog gnojiva pa do odjeće i ljekovitih trava.

{gallery}2019/190503pijaca{/gallery}

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...