Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mraz zaustavio presađivanje povrća

Mraz zaustavio presađivanje povrća

by | 2. ožujka 2018. 17:59 | Vijesti

   Šteta ima i u povrtlarstvu. Od Josipa Jurkovića iz Šuškova Naselja koji se bavi proizvodnjom krumpira u plastenicima, doznali smo da su nasadi krumpira oštećeni bez obzira na agrifolije kojima je ovaj, kao i drugi proizvođači nastojao zaštititi biljke od niskih temperatura. U grijanim plastenicima šteta naravno nije bilo. Šteta nije bilo ni u nasadima s povrtlarskim kulturama karakterističnim za ovo razdoblje, kao što je zelena salata, te različite vrste ranih kupusa, čija je sadnja u djelovima čapljinske općine već počela.

    Niske temperature donijele su specifične probleme proizvođačima presadnica povrća. U Poljoprivrednoj zadruzi “Sunce” u Nerezima ističu da je posve logično s padom temperatura povećana potrošnja energanata. To je jedna od posljedica polarnog zahlađenja koje je zahvatilo i jug Hercegovine, a ima i drugih specifičnih. Uz ostalo odlaže se isporuka sadnog materijala. S obzirom da uvjeti za rasađivanje nisu povoljni proizvođači koji su preuzeli sadnice odlažu njihovo preuzimanje za toplije, odnosno bolje dane i slično.

    Sve skupa može se zaključiti da ovo zahlađenje ne bi trebalo ostaviti većeg traga na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, samo ako ne bude dugotrajno. Valja reći da je zahlađenje imalo i svojih pozitivnih strana. To se u prvom redu odnosi na uzorano zemljište koje će mraz usitniti, te djelom u zemlji uništiti štetnike. Dakle, na jednoj strani ipak manje štete, a na drugoj korisni učinci mraza pri kraju u cjelini tople zime.

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...