Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nakon austrijske i nizozemske stilga nam i egipatska “kapula”

Nakon austrijske i nizozemske stilga nam i egipatska “kapula”

by | 15. veljače 2019. 16:32 | Vijesti

   Središte zbivanja, odnosno trgovine na Veletržnici u Tasovčićima preselilo se na prilaz, dok je unutar žice mirno. Nekoliko stalnih prodavača, voća i povrća i krumpira s kamiona, te par proizvođača bilo je sve što smo u petak oko podneva, zatekli unutar veletržnice. Ispred je vladala velika gužva, a nudili su se raznovrsni proizvodi.

   Jedina domaća roba koje ima u izobilju su jabuke čija je cijena 0,50 do 1,0 KM. Kako nam rekoše prodavači iz Gradačca i Gračanice, još dugo će tako biti jer su po njima, skladišta u tom dijelu BiH, puna kraljice voća. Od domaćeg voća ima još suhih smokava, ali manje nego ranijih godina, cijena 4 do 6 KM, zatim povremeno kivija koji je 1 do 1,2 KM, oraha u ljusci čija je cijena 4 do 5 KM, jezgra domaćih oraha je 15 do 17 KM i na opće iznenađenje nekoliko gajbi dunja, čija je cijena 1,5 KM za kilogram. Što se tiče agruma iz Neretve mogu se naći još manje količine naranči po cijeni od 2 KM, te limun čija je cijena 2,3 do 2,5 KM. To bi bilo sve kada je u pitanju domaće voća, dok se u boksovima može naći manje više svo voće od šipaka iz Turske po cijeni od 2,5 KM, pa do krušaka iz Italije čija je cijena 2 do 2,8 KM.

   Povrće, cijena kupusa je 0,95 do 1,0 KM, a stigao je i mladi uvozni albanski. Krumpiri su 0,85 do 0,90 KM, uz domaće uglavnom nevesinjske prevladavaju uvozni čakovački, a stigli su i njemački. Zanimljiva je stvar s lukom, kako crvenim tako i bijelim. Rijetki domaći crveni luk cijeni se 2,8 KM, ispred veletržnice je 3 KM, uvozni egipatski je 1,7, dok je austrijski i nizozemski oko 1,4 KM, doznali smo od Hilme Krehića, stalnog prodavača iz Radišića kod Ljubuškog, koji dodaje da je cikla jedan od rijetkih isključivo domaćih proizvoda. Bijeli luk unutar veletržnice je od 3 do 4 u vijencima do 6 maraka, ispred veletržnice ljubinjski i nevesinjski cijene se 10 KM. Kineski luk cijeni se 3 KM za kilogram. Uz krumpire i kupus cijene su zadržali kelj 1,2 do 1,4 KM, brokula 2 do 3,5 KM, prasa 2 do 3 KM, cikla 0,7 do 1,0 KM, mrkva 0,90 do 1,0 KM, celer 5 do 6 KM. List peršina ostao je visokih 5 do 8 KM za kilogram, a najskuplje povrće je hren 10 KM. Valja istaknuti da je zelena salata tražena, a trenutna cijena je 2 do 2,8 KM za kilogram.

   Od pregleda cijena koncem prošloga tjedana, nismo evidentirali niti jedno poskupljenje, kod povrća, ali su zato nešto jeftiniji karfiol, nova cijena je 1 do 1,2 KM, kupus pupčar 1,6 do 1,8 KM, blitva 2,5 do 3,2 KM, te špinat koji je 2 KM s otvorenog pa do 3,2 plastenički. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice gotovo da je nemoguće nabrojiti što se sve nudi, uglavnom kada je riba u pitanju poslije dužeg vremena bilo je jegulje koja se cijenila 40 KM za kilogram, somići i smrznuta srdela bili su po 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 KM. Lubin i orada bili su standardnih 15 KM itd. Mliječni proizvodi nude se na četiri štanda, a cijena sira se kreće od 4 KM mladi pa do 20 suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima je 18 maraka. Naravno uz sir nude se maslo, kajmak i drugi mliječni proizvodi. Domaća jaja su 0,30 KM komad, a drva su standardnih 80 do 85 KM oblovina, odnosno 90 do 100 KM cijepana. Sijeno je 7 KM, slama 6, stajsko gnojivo u vrećama je 5 KM itd. Uglavnom, kada je u pitanju raznovrsna roba od peradi, ljekovitog bilja, pa do odjeće za sve vješte umijeću cjenkanja pravo odredište petom, je prilaz veletržnici u Tasovčićima.

{gallery}2019/pijacni919293{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...