banerRC212

Utorak, 16 Studeni 2021

Maslinari iz Broćanca okupirali čapljinsku uljaru ili Maslinari iz Neuma uljarom iz Čapljine zamijenili dalmatinske

Gužva je ovih dana vladala u uljari Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Ramljak“ u Tasovčićima kraj Čapljine. Zasluga za to pripada maslinarima iz Broćanca pokraj Neuma, odnosno činjenici da je susjedna Hrvatska zbog pandemije i priprema za scengenski režim što podrazumijeva i zatvaranje seoskih putova koji su povezivali neumska i okolna dalmatinska sela, čime su prekinute veze s uljarama, pa su maslinari iz Broćanca „udarili“ na Čapljinu. Tu činjenicu uopće ne komentiraju, ali su o maslinama spremni govoriti.

Ove godine maslina je malo podbacila u odnosu na prošlu godinu, bila je suša velika, ali su se mlade masline ipak dobro održale u odnosu kako je vrijeme bilo. Ja sam iz sela Podžablja kod Broćanca, imam oko 280 stabala od prilike će biti dvije tone. Sada sam dopremio 981 kilo, a ima još bar toliko za ubrati. Ja sam urodom zadovoljan s obzirom kakva je godina bila, Manje je maslina nego lani, ali kažem ja sam zadovoljan u odnosu na prilike“, konstatira Jozo Vuletić iz sela Podžablje, kraj Broćanca, te govoreći o urodu nastavlja:

Stare masline, stabla stara 150 - 200 godina su dobro podnijele veliku sušu, bolje su se održale pa i bolje rodile. Te stare masline su većinom sorte oblica, ima nešto i ove što je mi zovemo „piculja“, a nešto ima ovih novih talijanskih sorti – leccino, pendolino, zatim lastovka i tako“.

-Koje su se kod vas najbolje pokazale?

-Naša oblica, dobro podnosi sušu, a ulje je kvalitetno i dobro.

-Ovdje listom kritiziraju oblicu, a vi kažete da je dobra?

-Oblica je dobra, dobro podnosi sušu, a dobro baca. Broćanac i okolica 17 do 18 posto „baca“ ulja, to druge sorte ne mogu“, kaže Jozo Vuletić, te najavljuju sadnju još oko 200 stabala, ukoliko uspije srediti zemljišne knjige kako bi „povukao“ i nešto poticaja, što se tiče prodaje, kaže da problema do sada, nije bilo:

-Maslinovo ulje što ja proizvodim može se prodati. Ove godine će ulje poskupiti, do sada je kod nas bilo 20 KM, a ove godine će biti 30 KM. Nisu masline rodile, kod nas u Broćancu i oko Broćanca, prije svega zbog suše, i to je to“, kaže Jozo.

Rodilo je nešto lošije nego prošle godine, kod mene će biti trećina lanjskog uroda. Inače, nije svugdje jednako rodilo, zavisi od lokacije, ima boljih ima lošijih mjesta, ali ipak kažem zadovoljavajuće. Po sortama, ove talijanske leccino, jesu sitnije, ali one rode, rode svake godine, a naše su pretežno oblice koju su naši stari sadili. One ne rode svake godine. Talijanke su strašne, sada ih većinom ljudi sade – leccino, pendoline“, kaže Martin Matić iz Broćanca, te podcrtava:

Imam točno 100 stabala, ja sam u godinama ne planiram više saditi, imam mladih, imam starih maslina. Ja sam imamo starih stabala preko sto godina, dva puta su mi izgorjele 2007. i 2017-te, sada sam je to ponovo obnovio i već su na rodu. Imam finih mjesta, ali ja i žena smo sami, a oko maslina ima posla, pa za sada ne mislim nasade proširivati. Nije se lako organizirati ni za berbu. Nas je tu malo, odselilo u Neum i dalje, ali nekako se snalazimo. Nabavili smo tresače, pomognu rodbina, prijatelji i tako“, zaključuje Martin.

Uglavnom, sve tvrđa granica između Hercegovine i Dalmacije, spaja hercegovačke maslinare, razmjenjuju se iskustva, pa je otvorena mogućnost da se iz toga i nešto pozitivno izrodi u vidu buduće suradnje.

Tekst i foto: D. Musa

Neumski "gusari" na Čaerima potopili višićki Santos

Deveti poraz jesenskoj polusezoni pretrpjeli su nogometaši Višića. U odloženoj utakmici 13-og kola Druge nogometne lige, južna skupina, na igralištu Čaeri u Višićima, Višići – Neum 2:3, poluvrijeme 2:2.

Poveli su gosti pogotkom Admira Avdića u 8-oj minuti, poravnao je Robert Bunoza u 21-oj, da bi isti igrač u 32-oj minuti doveo Višiće u vodstvo od 2:1. Do poluvremena Neum je poravnao pogotkom Filipa Šutala u 37-oj minuti. Pobjedonosni pogodak za goste, postigao je Admir Avdić u 85-oj minuti. Nakon novog poraza Višići su ostali zakovani na začelju sa samo sedam bodova uz utakmicu manje, dok je Neum skočio na deseto mjesto s 14 bodova.

Do kraja polusezone Višićani imaju odigrati zaostalu utakmicu protiv Turbine u Jablanici. Podsjećamo, utakmica Višići – Neum koja se trebala igrati u nedjelju, odložena je zbog kišom natopljenog terena na stadionu Čaeri.

Ukratko, umjesto zaključka može se reći da su se nogometaši, treneri i vodstvo višićkog Santosa (sinoniom je zbog ležerne napadačke, oku dopadljive igre koju je u vrijeme Pelea prezentirao slavni brazilski klub), preračunali dajući sve za napad. Trebali su imati na umu da je taj ležerni Santos za koji je Pele davao u prosjeku više od gola po utakmici, na 496 utakmica postigao je 504 gola(!), na vratima imao slavnog Gilmara, a u obrani neprolaznog Klodoalda. Sva trojica bili su nositelji igre Brazila na tri svjetska prvenstva na kojima su "karioke" osvojile dva naslova - Švedska i Čile, dok u Engleskoj 1966-te to nisu uspjeli ponoviti. Dakle, od trojice udarnih igrača romaničarskog Santosa i Brazila, dvojica su igrala obranu!

Na Čaerima su to previdjeli. U županijskoj nogometnoj ligi iako nisu trenirali, mogli su igrati neobavezno, primali su, a puno više golova davali. U Drugoj nogometnoj ligi druga je priča, igra se da se ne primi pogodak, Višićani sa nizom kvalitetnih igrača nisu napravili trnsformaciju ni u igri, a posebice u glavama, pa ih je stigla žestoka kazna, nakon dvanaest utakmica zadnji su s negativnom gol razlikom od čak - 16 pogodaka?! Dojam je da su s istom ekipom mogli puno više, ali s rasporedom - prvo obrana, a u napadu što učine, učine. Za početak, primjerice, umjesto napada prvo ime momčadi - Ante Pažin, trebao bi preuzeti ulogu zadnjeg veznog, prekidati napade, otimati lopte, a onda zahvaljujući kvalitetu, upošljavati napadače i slično. Nadamo se da u Santosu iz Višića, zimu neće prespavati, nego će se vratiti današnjoj nogometnoj zbilji - ključ svakog uspjeha je dobra obrana! 

D. Musa  

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!