banerRC212

Petak, 12 Studeni 2021

Tribinom Ivana Bebeka hrvatskog nogometnog suca iz Rijeke u Ljubuškom: Startao projekt „Postani sudac“

 Zanimljivo i poučno za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, bilo je izlaganje Ivana Bebeka međunarodnog nogometnog suca iz Hrvatske na tribini u Ljubuškom. Nakon tribine jedan od zaključaka mogao bi biti – suđenje je ušlo u sferu znanosti. Što drugo reći ako renomirani međunarodni sudac na osnovu osobnog iskustva, kaže da nogometni sudac, ako želi biti uspješan, treba „živjeti nogomet“. Nije dovoljno poznavati pravila igre i imati dobru tjelesnu pripremu, nego „sudac mora imati i pripremu za svaku utakmicu, psihološku i taktičku“, kazao je Bebek.

Za pripremu utakmice koju će suditi, naveo je plastičan primjer ekipe koja igra preko krila. Takva igra podrazumijeva da će poslije uspješnih prodora uslijediti centaršutevi prema šesnaestercu. „Sudac treba to znati kako bi svoje kretanje usmjerio prema kaznenom prostoru, gdje će se odvijati glavna borba“. Isto tako sudac prije svake utakmice „mora proučiti sustav igre ekipa kojima će suditi“. Laički promatrano jasno je da sudac ne može trčati za loptom, nego mora pretpostaviti kako će se igra odvijati. Niz sličnih na oko jednostavnih primjera, tijekom tribine naveo je sudac Bebek, pa nije čudno što je njegovo pedesetominutno izlaganje naišlo na odobravanje okupljenih u prvom redu mladih sudaca i drugih ljubitelja nogometne igre.

Odgovarajući na upit je li suđenje ušlo u sferu znanosti, bebek je potvrdno odgovorio, a zatim obrazložio:

Sudački posao ima svoje zakonitosti koje su usko vezane s trenerskim poslom. U konačnici mi smo svi dio nogometa i razina profesionalizma kod sudaca Prve lige u Hrvatskoj, što se protežu na drugu, treće lige. Naša komisija je uvela sada i mentorski talent program kojim oni započinju pratiti suce čak od četvrte lige. Na isti način kojim educiraju suce prve lige, educiraju i suce s četvrtih liga, da bi prelazak sudaca s četvrte na treću, s treće na drugu i kasnije na prvu ligu, bio što bezbolniji, kako bi u prvoj ligi dobili suce koji su već apsolutno afirmiraniji što se suđenja tiče“, kazao je Bebek, te na pitanje što bi savjetovao mladim sucima početnicima, kratko odgovorio:

Prvo što bi im preporučio je da vole suđenje, onaj tko ne voli suđenje ne može uspjeti. Suđenje ima jako lijepih stvari, međutim normalno kao i svaki javni posao koji je izložen javnoj kritici ima i svojim negativnih stvari. Ja im preporučio da nikada ne gube fokus, da je apsolutno je najbitniji rad, rad na sebi i poštovanje sudačkog posla i nogometa općenito“.

 

Gostovanjem Ivana Bebaka koji je uz ostalo, sudio i 18 utakmica Lige prvaka, praktično je počeo projekt naše Udruge Postani sudac. Ovim projektom želimo osnažiti razmišljanja naših mladih sudaca, ali i popularizirati suđenje, među mladima. Djelom smo u tome već uspjeli, sada nam je u planu i nadogradnja, jer nije dovoljno imati suce nego želimo imati vrhunske suce koji će suditi međunarodna natjecanja. Za taj projekt dobili smo podršku Ministarstva financija Županije zapadnohercegovačke. Ovo je bila prva tribina, s kojom smo jako zadovoljni. Nastavit ćemo s praksom dovođenja vrhunskih sudaca i stručnjaka iz različitih oblasti ne samo za veliki nogomet nego i za futsal“, kazao je Goran Paradžik, predsjednik Udruge nogometnih sudaca i instruktora suđenja ŽZH.

Zaista organizatori Udruga nogometnih sudaca i instruktora Županije zapadnohercegovačke, mogu biti prezadovoljni interesom koji je tribina izazvala, primjerice uz suce iz Hercegovine, stigli su i mladi suci iz središnje Bosne – Kreševa i Fojnice. Tribinu su pratili i Čapljinci - Filip Jelavić, bivši sudac i kontrolor suđenja iz Gabele, te Antonio Blažević kontrolor suđenja i predsjednik Udruge sudaca H-N županije i drugi. Što se tiče suca Ivana Bebeka od je podrijetlom iz Veljaka kod Ljubuškog, pa je nastup na tribini ujedno iskoristio i za posjet zavičaju.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

FUP u Čapljini i Širokom Brijegu zaplijenio tri kilograma amfetamina i heroina

U operativno-taktičkoj akciji "Bum" koju su službenici Federalne uprave policije (FUP) odradili na području Čapljine i Širokog Brijega pronađeno je oko tri kilograma tvari koja svojim izgledom asocira na opojne droge amfetamin i heroin.

FUP je u suradnji s Policijskom upravom Čapljina u utorak, 10. studenoga, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, na području Čapljine uhitio dvije osobe J. P. (1974.) i V. P. (1991.) iz Ljubuškog, koje se sumnjiči da su počinile kazneno djelo "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Čapljini, policijski službenici FUP-a obavili su pretres iznajmljenog objekta koji neprijavljeno koriste spomenute osobe te je tom prilikom pronađeno oko jedan kilogram tvari koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin, te određena količina tvari koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu heroin, mobilni telefoni i SIM kartice, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u kaznenom postupku.

U nastavku akcije sljedećeg dana FUP je u suradnji s Policijskom upravom Široki Brijeg, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije, uhitio osobu inicijala I. K. (1985.) osumnjičenu da je počinila kaznena djela "nedozvoljena proizvodnja i distribucija opojnih droga" u Širokom Brijegu, kao i kazneno djelo "nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija".

I. K. je višestruki povratnik u počinjenju kaznenih djela u zemljama Europske unije, odakle je deportiran u Republiku Hrvatsku, naveli su iz FUP-a.

Postupajući po nalogu Općinskog suda u Širokom Brijegu, policijski službenici FUP-a pretražili su pokretne i nepokretne objekte koji se koriste na području općine Široki Brijeg i pronašli oko dva kilograma tvari koja sliči na opojnu drogu heroin, ručnu bombu te vatreno oružje s osam metaka, dva mobitela sa SIM karticama, koji će se koristiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Osoba uhićena u Širokom Brijegu će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u Mostaru, u zakonskom roku biti predana u nadležnost Županijskom tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Sva osobe se sumnjiče da su određeno vremensko razdoblje u cilju stjecanja protuzakonite imovinske koristi za sebe i druge, neovlašteno nabavljale i stavljale u promet opojne droge.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentiranju kaznenih djela.

Pojedinačna državna prvenstva u boćanju: Dinastija Grbavac ovladala trofejima

Pobjedom Vinka Grbavca u disciplini precizno izbijanje, dinastija Grbavaca, sin – Vinko i otac Nedjeljko učinili su presedan u bosanskohercegovačkom boćanju, osvojili su sva tri naslova državnog prvaka. Jest da je Nedjeljko slavio u paru s Antom Jukom, međutim to ništa ne mijenja, sva tri trofeja praktično idu u jednu kuću. Nešto slično u proteklih dvadeset i kusur godina koliko je duga era pojedinačnih državnih prvenstava, nije zabilježeno.

Nakon što je u disciplini pojedinac klasično uzeo naslov državnog prvaka Vinko Grbavac je postao državni prvak i u paru. Zanimljivo, Grbavac je u sve tri serije bio najbolji i zasluženo u brojnoj i jakoj konkurenciji osvojio trofej. Cinici kažu da je dobro što je ovoga puta otac mu Nedjeljko – Neđo, bio u ulozi suca, inače bi i on uzeo medalju kako je krenulo Grbavčevu kuću.

U finalnoj seriji Vinko Grbavac je ostvario 15 poena, a iza njega bili su Marinko Mikulić i Filip Divić sa po 11, dok je do finala zapaženi Fahrudin Rahmetović stao na samo četiri poena. Nakon raspucavanja Mikulić je bio bolji od nadarenog Divića s 14 pogodaka i tako osvojio drugo mjesto. Konačni poredak, 1. Vinko Grbavac (BK Rastok, Prolog) 15, 2. Marinko Mikulić (BK Široki, Široki Brijeg) 11 (14), 3. Filip Divić (BK Sveti Stipan, Gorica) 11 (10), 4. Fahrudin Rahmetović (Napredak Willa, Sarajevo) 4 „punta“. Uz zlatnu medalju Grbavcu je na proglašenju uručen i pobjednički pokal, Mikulić je osvojio srebrenu, a Divić i Rahmetović, brončane medalje.

Na prvenstvu je nastupilo čak 36 boćara iz svih devet aktivnih klubova, što je rekord u zadnjih desetak godina. Prvenstvo je održano u boćarskom domu „Nožinac“ u Rastovači, pokraj Posušja.

Podsjećamo i na nagrađene u ostale dvije pojedinačne discipline, pojedinac klasično: 1. Vinko Grbavac (BK Rastok), 2. Mate Grbavac (Bura, Posušje), 3. Vladimir Kanevčev (Napredak Willa), 4. Danijel Kužić (BK Rastok); disciplina par: 1. Čapljina 1 (Nedjeljko Grbavac/Ante Juka), 2. Bura 1 (Mate Grubišić/Vlado Sentić), 3. Grude 1 (Goran Boban/ Milorad Bošnjak), 4. Bura 2 (Marinko Grubišić/Hrvoje Grubišić).

Poslije jesenske polusezone momčadskog dijelu prvenstva, te tri pojedinačna državna prvenstva, narednog vikenda slijedi kup, koji će se igrati u subotu, 13-og, u Boćarskoj dvorani „Biberon“ u Grudama. Kao i na pojedinačnim natjecanjima, očekuje se dobar odziv boćara, odnosno klubova.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Magistar povijesti i arheologije Ivan Prce održao je tribinu na temu “Istraživanja Đure Baslera i važnost i specifičnosti Gabele kao nekoć najvećeg trgovišta Bosanskog kraljevstva i Humske zemlje”

U prostoru Galerije “TAU” magistar povijesti i arheologije Ivan Prce održao je tribinu na temu “Istraživanja Đure Baslera i važnost i specifičnosti Gabele kao nekoć najvećeg trgovišta Bosanskog kraljevstva i Humske zemlje”. Tribina koja je održana u sklopu znanstveno edukativnih tribina kulturno – povijesna i arheološka baština grada Čapljine i donjeg toka rijeke Neretve je bila podijeljena na dva dijela. U prvom se govorilo o jednom od najvećih bosanskohercegovačkih arheologa Đuri Basleru a u drugom o Gabeli ( tal. gabella) – carina) koja je bila jedno od najvažnijih trgovišta srednjeg vijeka. Poslušajte više u tonskom prilogu.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!