banerRC212

Četvrtak, 05 Rujan 2019

Spojili se čapljinski rukometni klubovi

U Čapljini ponovno imamo jedan rukometni klub Ujedinili su se HRK Čapljina i Rukometna Akademija. Tim povodom iz Akademije su uputili priopćenje, u kojem stoj "želimo upoznati sve prijatelje kluba, sponzore, građane Čapljine i sve ljubitelje rukometa o novonastaloj situaciji u čapljinskom rukometu.
Kao što znate u našem gradu, egzistirala su dva rukometna kluba “Hrvatski rukometni klub Čapljina“ i “Rukometna akademija Čapljina“ čiji su predsjednici Dragan Suton i Darijan Bošković na zajedničkom sastanku s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem donijeli odluku o spajanju klubova.
Prioritet kluba je razvoj mladih igrača a gospodin Suton svojim znanjem i iskustvom će sigurno dati doprinos u ostvarenju naših ciljeva.
U narednom periodu očekuje nas puno posla s obzirom da seniorska liga počinje za dva tjedna dok mlađe kategorije svoje natjecanje počinju početkom listopada a u sustavu natjecanja imat ćemo četiri muške ekipe i dvije ekipe djevojčica što je preko sto dječaka i djevojčica u ligaškom natjecanju."

 

  • Objavljeno u Sport

Berba ranih stranih sorti počela, a blatina, žilavka i trnjak na čekanju

   Po tradiciji rujan je u Hercegovini u znaku berbe vinskih sorti grožđa. Nekada dok su se vinogradari orijentirali isključivo tradicijom, vremenom i prilikama za početak berbi bila je rezervirana polovica rujna. Međutim, s uvođenjem suvremenih metoda utvrđivanja optimalne zrelosti vinskih sorti grožđa, početak berbe šeta između konca kolovoza i polovice rujna. Kako je to ove godine govori ing. Mladen Gašpar, stručni savjetnik za vinogradarstvo i vinarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara:

   „Berba je već počela trganjem ranih sorti kao što je chardonne, u plantažama Hepoka, u Bijelom Polju. Međutim, zbog specifičnih klimatskih prilika u svibnju, učestale kiše i hladnoća, cvatnja je kasnila za deset do petnaest dana, pa će i berba kasniti za toliko, odnosno neće početi u terminima kao prošle godine. Mislim da će se naše autohtone sorte žilavka i blatina s pratiocima, početi brati iza 15-og rujna. Ipak sve ovisi o vinaru, kakvo vino želi proizvesti od grožđa, ako želi svježija vina onda će berba početi koji dan prije. Dalje, berba vinograda u nizinama će također, početi koji dan ranije u odnosu na više kote. Uglavnom, nema tu određenog pravila, ali se sa sigurnošću može reći da će berba u odnosu na prošlu godinu biti kasnija za deset do petnaest dana”, kaže ing. Gašpar.

   Što se prinosa tiče ing. Gašpar ističe da je stanje u vinogradima šaroliko. Veliki vinogradari uspjeli su sačuvati grožđe, međutim kod manjih vinogradara kišovit svibanj i pepelnica su učinili svoje, pa ima vinograda u kojima se nema što brati.

   „Da bi se sačuvala loza, odnosno grožđe, ove godine trebalo je dosta truda, znanja i vremena, zbog vremenskih prilika u svibnju i početkom lipnja”, ističe ing Gašpar.

   Dakle, veliki vinogradari koji ne mogu ništa prepustiti slučaju, imati će što i brati, mali kako – tako. Prema tome, do početka pune kampanje trganja vinskih sorti grožđa još je desetak dana. Vinogradari se nadaju da će ih do tada poslužiti i vremenske prilike, a za konačno dozrijevanje grožđa potrebni su jedna bolja kiša da narodski kazano „opere grožđe”, te puno sunca.

D. Musa

Tekwondo klub Čapljina upisuje nove članove

   Usporedo s početkom školske godine s treninzima je krenuo i Tekwando klub Čapljina. Kako smo doznali od Željka Vege, predsjednika kluba i trenera, istodobno je počeo i upis novih članova. Za tekwando zainteresirani mogu se upisati ponedjeljkom, srijedom i petkom u vrijeme treninga, od 18 sati. Petkom i ponedjeljkom treninzi su u dvorani Osnovne škole Vladimira Pavlovića, a srijedom u Balom dvorani. U tim terminima vrši se dakle, i upis novih članova. Naravno, uz mladež mogu se upisati i ostali zainteresirani.

   Prvi nastup članovi Tekwando kluba imat će 28-og rujna na međunarodnom turniru Hadžići open, u Hadžićima kod Sarajeva.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!