banerRC212

Utorak, 03 Rujan 2019

Ersan Bijedić u Travniku, postavio osobni rekord na 5 kilometara

   Aktivan je proteklog vikenda bio i čapljinski trkač Ersan Bijedić koji je u subotu nastupio na 4-oj noćnoj utrci u Travniku, na pet kilometara. Čapljinski trkač u cilj je stigao deveti u konkurenciji oko 900 trkača. Stazu od pet kilometara Bijedić je istrčao za 18:11 minuta. U izjavi za RPČ, Bijedić je istakao da je vrlo zadovoljan trkom u Travniku, koju je istrčao 15 sekundi brže od osobnog rekorda. Prvi je bio Osman Junuzović s vremenom 14:55, u muškoj, a Amela Trožić u ženskoj konkurenciji s vremenom 19:41 minuta.

   Već u nedjelju ujutro Bijedić je nastupio na brdskoj utrci na 14 kilometara u Visokom, a u cilj je stigao 24-ti od 160 sudionika. Na toj utrci kako reče kolega Bijedić, rezultat je bio u drugom planu, jer se priprema za utrku sezone maraton u Berlinu 29-og rujna.

  • Objavljeno u Sport

Gabeljani sretno i spretno savladali Igman

   Sretno i spretno došao je GOŠK do pobjede protiv konjičkog Igmana od 2:1, postigavši pobjedonosni pogodak u petoj minuti, nadoknade vremena. U susretu četvrtog kola Prve federalne nogometne lige BiH, u Gabeli, GOŠK – Igman 2:1, poluvrijeme 0:0. Strijelci 1:0 Anes Mašić u 48-oj, 1:1 Josip Ereiz autogol u 75-oj, 2:1 Vernes Islamagić u 90 + 5-oj minuti nadoknade vremena.

   Da bi sve bilo zanimljivije Igman je u šestoj minuti nadoknade vremena, odnosno u 96-oj imao stopostotnu priliku, međutim vratar GOŠK-a Domagoj Lukač, odlično je intervenirao i spasio svoje vrata.

   Nakon četiri kola GOŠK je drugi s 10 bodova, vodi Olimpik sa 12 bodova. U subotu je na rasporedu veliki čapljinski, pa i hercegovački prvoligaški derbi, Čapljina – GOŠK.

  • Objavljeno u Sport

Poljski trstenjak iznenadio prstenovače ptica u Hutovom blatu: Sićušna ptica prvi put registrirana u BiH, doletjela s Urala do Karaotoka

   Da će prstenovanje ptica u Hutovom blatu biti pun i pogodak, potvrdila je već druga smjena prvog kampa, uopće, za prstenovanje ptica s oznakama organizacije iz BiH, otkrivši poljskog trstenjaka. Prstenovači predvođeni srbijanskim biologom Nenadom Spremom iz Apatina, tu majušnu pticu registrirali su već drugog dana rada. Na upit o radu druge smjene i novoj vrsti, Nenad Spremo, kaže:

   „Uhvatili smo jednu novu vrstu za BiH, koja za sada nikada nije zabilježena, a u regionu je jako rijetka, u Srbiji isto nikada nije zabilježena, dok u Hrvatskoj ima nekoliko nalaza. Nekom srećom, odnosno upornošću našom, smo došli u situaciju da uhvatimo tu jako, jako rijetku pticu, dakle, prvi nalaz za BiH.“

   -Kako ste je prepoznali?

   -Ona je prepoznatljiva, to je trstenjak mnogo manji od tipičnih vrsta trstenjaka, koje inače hvatamo, mnogo manji“, kaže Spremo, pa na opasku – kao kolibrić, nastavlja:

   „A, dobro sad kao kolibrić, malo je veći od kolibrića, u granici nekih najmanjih ptica Europe, koje srećemo. Jako mala, manja od srodnika trstenjaka, dakle poljski trstenjak se zove, latinski Acrocephalus agricola, prepoznatljiv je ima karakteristike, odmah smo pomoću nekih mjera i vizualno primijetili, tako da smo to zabilježili, fotografirali i dokumentirali“, naglašava radnim ozračjem zadovoljni srbijanski prstenovač ptica.

   Nalazu je svjedočio i Josip Vekić voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, inače inženjer zaštite i lovstva, koji kaže:

   „Zanimljiva ptica, vjerojatno neka lutalica, slučajna vrsta koja je tu, par komada kroz povijest prstenovanja uhvaćen je u Hrvatskoj, u Srbiji niti jedan mada se obi desetljećima bave prstenovanjem ptica. za sada niti jedan. Moramo istaknuti, prvi kamp u Hutovom blatu otkriva tako zanimljivu vrstu koja obitava na krajnjem istoku Europe i Zapadnim dijelovima Azije. Poljski trstenjak spada u najmanje ptice, tankih noga, kratkih krila, da preleti toliku udaljenost, baš zanimljivo, pravi fenomen. Nalaz je još jedna potvrda važnosti Hutovog blata, a nakon ovoga nalaza, možda do kraja bude i još nekih iznenađenja“, kaže ing. Vekić te dodaje:

   „Do sada smo evidentirali 45 vrsta ptica, uglavnom su to ptice tršćaka i niskog žbunja, jer su i mreže koje postavljamo, prikladne za te vrste. Do kraja kampa očekujem između 60 i 70 vrsta ptica“, ističe ing. Vekić.

   Valja reći da je druga smjena kampa imala žestoki ritam rada, a voditelj smjene Nenad Spremo, kad je postavljenje mreža u pitanju na svom terenu. U tršćacima je znalački postavljao mreže tako da su prstenovači u njima redovito nailazili na za prstenovanje bogat plijen. Valja reći da će uz koordinatora projekta Josipa Vekića, Hercegovina u Renatu Vidiću imati još jednog predstavnika.

   „Jako mi se svidio ovaj posao, pa sam odlučio stati sve četiri smjene“, kaže Vidić, inače student biologije.

   Inače, uz par iskusnih prstenovača u radu druge smjene kampa sudjelovali su uglavnom studenti, od Međugorja i Mostara, preko Visokog do Bajne Luke.

D. Musa

Foto: Josip Vekić

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!