banerRC212

Utorak, 24 Rujan 2019

Startalo boćarsko prvenstvo BiH: Grude u derbiju "uništile" aktualnog prvaka, Čapljini bodovi u Rastovači

   Startalo je boćarsko prvenstvo BiH, prvo koje će se igrati u dva ciklusa, odnosno dvije polusezone, jesen – proljeće. Prvo kolo donijelo je derbi susret između poslovično jakih Gruda i prvaka Neuma, na kraju su se radovali domaći koji su uvjerljivije od svih očekivanja 15:9 savladali neumske „gusare”. Može se reći da su domaći posao završili u prvoj „turi”, dobili su sve četiri partije što je u nastavku bilo nedostižno za goste. U drugoj „turi” Neum je dobio obje brzinske discipline – brzinsko i štafetno izbijanje, međutim izgubio je oba precizna, pa je domaćim boćarima uoči završne „ture” trebao samo bod za pobjedu, dobili su tri i na koncu slavili, što bi im s obzirom na papirnate prognoze, moglo donijeti i jesenski naslov.

   Velika borba vodila se u Rastovači kraj Posušja, o čemu osim tjesne pobjede Čapljinaca 11:13, govori podatak da su čak tri discipline završene neriješenim rezultatima. U uvodnom meču Ante Dedić Šampion, povratnik u redove Čapljine, uspio je nadigrati domaćeg kapetana Matu Grubišića i tako gostima otvoriti vrata pobjede, bez obzira što je taj dio utakmice završen neodlučeno 4:4. Bura je dobila par i trojku, dok je u zanimljivom krugu Ante Juka nadigrao Vladu Sentića 18:15. Tehničke discipline donijele su minimalnu prednost gostima, koji su dobili obje trkačke discipline - brzinsko i štafetno izbijanje, dok je Ante Dedić podijelio plijen s vladom Sentićem u preciznom izbijanju 11:11. Domaćinu se ukazala prilika nakon što je Sentić u pojedincu nadigrao Antu Juku, međutim domaća trojka je izgubila, dok su dvije preostale partije završene neodlučeno. U odličnom krugu Mate Grubišić i Ante Dedić imali su po 23 pogotka, pa je u paru domaćima trebala pobjeda, a gostima bod. Međutim, domaća kombinacija Ante Bašić/Marinko Grubišić, nije uspjela nadigrati dvojicu najstarijih igrača na terenu - Veselka Buntića i Dušana Blagoja, partija je završena neriješeno 8:8, a time su i bodovi otišli s gostima.

   Rezultati 1-og kola Prve boćarske lige BiH, Grude: Grude – Neum 15:9, Rastovača kod Posušja: Bura – Čapljina 11:13, Prolog kod Ljubuškog: Rastok – Široki 14:10.

   Utrku su povele Grude. Zbog nastupa juniorske reprezentacije BiH, na Svjetskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Alassiu, u prvenstvu slijedi dvotjedna stanka.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Fehim Zahirović iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa tvrdi: Berači borovnica na planinama ove godine, mogli zaraditi od 300 do 500 KM dnevno!

   Slične brige more i južnohercegovačke proizvođače povrća i voća i srednjobosanske proizvođače jagodičastog i bobičastog voća, a one su vezane za otkupne cijene i plasman. Kada godina rodi, roba se daje u bescjenje ili baca, a kada ne rodi onda se cijena pumpa. Uz put i trgovci i proizvođači nastoje iskoristiti svojih pet minuta. Upravo tu sliku stekli smo kroz razgovor s Fehimom Zahirovićem iz Uskoplja/Gornjeg Vakufa, koji već petnaestak godina na veletržnici u Tasovčićima, krčmi robu uglavnom, maline, kupine, ribizle, borovnice, aroniju...

   „Tu sam već duže od dva mjeseca, počeo sam s ranom malinom, sada su na redu kasne sorte, a prodajem borovnice, kupine, u zadnje vrijeme i aroniju. Natjerala muka, što se kaže – uzdaj se use i u svoje kljuse“, počinje Fehim zanimljivu priču koja se od hercegovačke razlikuje samo po vrsti proizvoda.

   „Ove gore, jače otkupne kuće, stanice, cirkuse s narodom. Evo recimo, prošla godina je bila specifična, malina maksimalna cijena prve klase, bila 1,5 KM, a najniža 80 feniga - marka. Uz to ograničavali otkup, danas recimo imaš berbu 150, 200 kila, a ono ti kaže - samo 30 kila možeš nabrati, ostalo se bacalo. Tako ove godine, sto posto bi garantirao, da je pola nasada uništeno, a na pola površina koje su ostale, urod je prepolovljen. Ranijih godina dulum maline davao je do dvije tone, a ove godine 700, 800 kila! Ove godine prva, ekstra klasa, plaćala pet maraka kilogram. A i narod k'o narod, slabo i narod hoće u red, svašta bi dao za pet maraka. Sve je nekako škakljivo nije ured ni narod, a ni otkupljivači“, zaključuje Fehim zanimljivu priču, te na upit kako stoje stvari s planinskom borovnicom, nastavlja:

   „Do borovnice treba doć', treba je nać'. Ove godine prilično je narod to uspješno odradio, a ponešto se i sada radi. Bile su neke otkupne stanice koje su odmah na planinama, otkupljivale, a imale su i dobru cijenu. Sad vješt berač i dobar penjač, mogao je imati dnevnicu 300 do 500 maraka!“

   -To je iznenađujuće.

   - To je stvarno istina, tko je uhodan i zna gdje je ima, ponese hranu i šatore i onda na šatore češlja dok mu ne dosadi. U otkupu je tako nepribrana bila 4,5 marke. Sto kila može čvrst berač može danas nabrati. Znam to, dok sam bio vitalniji za šest sedam sati brao sam po 75 kilograma. Kad ima borovnice, može se zaista puno nabrati“, konstatira Fehim čija priča umnogome podsjeća na hercegovačku sa smiljem.

   Uglavnom, dok je Hercegovinu tresla smiljomanija, Bosna se povijala pod malinomanijom, čak se i šuma krčila, maline sadile, što je rezultiralo pojavama klizišta i tamo gdje ih nije bilo. Dok se sadilo na tržište se nije mislilo, novci su potrošeni relativno rijetki su dobro zaradili, a kada je nastupila oseka, nasadi su uništavani ili prepušteni korovu. Očito je isplativije i manje rizično bilo, vreću na rame pa u planine!

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!