banerRC212

Petak, 31 Kolovoz 2018

Stigli prvi šipci, cijena 2 do 2,5 KM

   Ovotjedni pregled cijena s veletržnice u Tasovčićima u znaku je prvih šipaka, a dopremio ih je proizvođač iz mostarske Jasenice, cijena 2 do 2,5 marke. Ukupno uzevši od barometra cijena koncem prošlog tjedna, čak dvanaest artikala promjenilo je cijenu. Mada to nisu bila velika pomicanja vrijedi ih istaknuti kao kuriozitet. Pojeftinili su kelj, nova cijena marku za kilogram, zatim paprike roge samo 0,7 do 1,0 KM i patlidžani 0,3 do 0,5 KM. Po cijeni paprika roga i patlidžana, očito je da još nije vrijeme zimnice. Za razliku od tri pojeftinjenja, poskupljenja je znatno više – devet. Poskupili su redom – zelena salata 1 do 1,2 KM, zatim blitva 1,7 do 2 KM, krastavci 0,7 pa do 1,0 KM, crveni luk 0,8 do 1,2 KM, te mahuna čija je nova cijena 1,5 do 2,0 KM. S paprikama i rajčicama situacija je specifična, uz blagi porast cijene povećao se i njezin raspon, pa su tako paprike od 0,8 do 1,5 KM, a identična je cijena domaćeg i hibridnog sjemena, dok se cijena rajčica kreće u rasponu od 0,7 do 1,0 KM, domaće. Cijena rajčica iz Bururović polja penje se do 1,3 KM. Osjetno skuplji je peršin čija je nova cijena 3 do 5, a rasla je i cijena celera koji je sada 3 do 4, dok je korijen ostao 3 KM za kilogram.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene, pa su tako krumpiri 0,5 do 0,7, a kupus 0,4 do 0,5 KM. Nakon kraćeg prekida ponovo ima karfiola, cijena je 1,5 KM za kilogram, tikvice i cikla su 0,7 do 1,0 KM, mrkva je i dalje zavidnih 1,5 do 1,8 KM za kilogram. Kao i obično najskuplje povrće je bijeli luk čija je ponuda obilna, a cijena stabilna 3 refuza, pa do 6 KM vijenci.

   Ponuda voća sve je bogatija i raznovrsnija, a od pregleda cijena koncem prošlog tjedna skočila je cijena zelenih smokava koje su sada od 1,5 do 2,5 KM, a blagi porast bilježi i cijena lubenica koje su od 0,4 do 0,6 KM. Ostalo voće uglavnom je zadržalo cijenu, pa su tako jabuke od 0,9 do 1,7, kruške od 0,7 do 1,5 KM, a šljive 0,6 do 0,8 KM. Sve je bogatija ponuda i stolnog i vinskog grožđa, stolno grožđe cijeni se od 1 do 1,4 KM, dok je domaće, vinsko uglavnom od 1 do 1,2 marke. Bostan se cijeni od 0,7 do 1,2 KM, domaće breskve od 1,2 do 1,5 KM, a nektarine od 1,8 do 2 KM. Maline i kupine su od 3 do 4 KM, borovnice 5 do 8 KM. Mladi kukuruz je od 0,3 do 0,5 KM za klip itd. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice ponuda je u znaku ljeta, manje su gužve, a i prodavači nekih artikala kao što su mliječni proizvodi, jaja, perad i riba povlače se ranije. Ponuda ribe standardna, uz jegulju nije bilo ni srdele. Riječna riba keljavci i babuške bili su po 3 KM za kilogram, šest su bili somići, 9 pastrva iz uzgoja, 11 šaran, dok su fileti bili 14 maraka. Posebno su se po cijeni 2 do 3 marke, mogle kupiti glave šarana. Ponuda presadnica povrća sve je bogatija, a ovoga puta nudile su se na tri štanda, 0,10 KM komad bile su različite vrste salata peršin i presadnice prase, po 0,20 KM nudila se raštika, dok su različite vrste kupusa bile oko 0,25 feninga, a tikvice 0,40 do 0,50 feninga komad. Sir se nudio na standardna tri štanda, a bio je 4 do 6 maraka mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 maraka, a miješani ovčji/kravlji 10 do 12 maraka. Maslo je bilo 12 do 14, a kajmak 14 do 16 maraka. Naravno u ponudi su i dalje drva, cjepana i oblica, cijena prošlogodišnja 70 do 80 maraka prostorni metar itd.

Gabeljani u Bijeljini: Tradicija na strani Radnika, a "glad" za bodovima krijepi "lavove"

   Nogometaši GOŠK-a jučer su otputovali put Semberije gdje će u subotu, u Bijeljini, igrati protiv Radnika. Domaćin je veliki dužnik GOŠK-a koji je prošle sezone u međusobnim duelima ostao praznih šaka. Naime, Radnik je najprije slavio u Gabeli 0:1, a zatim još uvjerljivije na svome terenu 1:3. S obzirom da su prvi međusobni premijerligaški susreti ova dva kluba u sezoni 2012/2013, završeni miroljubivo 1:1, odnosno 0:0, Gabeljanima je gostovanje u Bjeljini pravi rezultatski izazov.

   "Kroz cijeli tjedan marljivo smo radili, u svim linijama. Nastojat ćemo zadržati razinu igre u obrani koju smo pokazali u zadnjoj utakmici, ali ćemo i prema naprijed u Bijeljini, pokušati odigrati konkretnije", kaže trener Dudić, koji o suparniku govori s uvažavanjem:

   "Radnik je dobra i kompaktan ekipe o čemu govori i samo jedan poraz u dosadašnjem toku prvenstva. Dobro igra u polju i teži većem posjedu lopte od protivnika. Ekipa je duže na okupu, tako da se igrači dobro razumiju u igri, a dobro su vođeni od strane kolege Mladena Žižovića," ističe Duduć koji ponovo ima problema sa sastavom.

   Zbog tri žuta kartona ne može računati na iskusnog Čolića, dok su ozljeđeni Stjepan Vego, Miha Vidmar i Ernest Grvala. Međutim, bod osvojen protiv Širokog Brijega, zbog čega je smijenjen trener Boris Pavić, vratio je samopouzdanje među "lavove", a hoće li to biti dovoljno nezahvalno je prognozirati. U svakom slučaju Gabeljani su znali iznenaditi i jače suparnike, pa zašto ne i Radnika, misao je s kojom su ulazili u autobus.

   Utakmica Radnik – GOŠK igra se dakle, igra u subotu, 1-og rujna, a počet će u 17 sati.

 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Specifična ekološka poruka - Provokacijom do razvoja savjesti

Zanimljivu poruku mogli su ovih dana, u koritu rijeke Bregave, na dijelu toka kroz Stolac, pročitati prolaznici. Na kartonu rukom napisano stajalo je: „Šta bleneš? Ovo je vaša ostavština.“ Uz natpis stajale su privezane plastične boce i drugi otpad koje građani iz nemara bacaju u rijeku. Pisac, očito ljubitelj rijeke i okoliša, želio je provokativnim natpisom utjecati na savjest prolaznika, ujedno i onečišćivača rijeke. Je li i koliko u tome uspio, nemoguće je utvrditi, ali nije se teško složiti s autorom. Jednostavno svi pozivi da čuvamo okoliš, prvenstveno rijeke koje život znače, padaju u vodu kao i nus produkti naših potreba poput flaša, najlona, kesa i drugog teško razgradivog materijala, možda je ovo način da ih se potakne na razmišljanje?!

Starta drugi dio prvenstva boćara: Čapljina naslov uz tri izazivača

   Nakon ljetne stanke ovoga vikenda nastavlja se momčadski dio boćarskog prvenstva BiH. Za očekivati je zanimljivo doigravanje. Naslov brani Čapljina, a izazivači su prvoplasirani iz B skupine Ante Rozić, te drugoplasirane ekipe iz ligaškog dijela, Bura - A skupina i Široki – B skupina. U stvari nastavak momčadskog prvenstva pokazat će je li se, što i koliko radilo tijekom ljetne stanke. Praksa iz ranijih sezona navodila je na zaključak da su u tom razdoblju boćari prednost davali odmoru, je li to tako znati će se već uvidom u rezultate prvih utakmica.

   Za favorite slove branitelj naslova Čapljina i Ante Rozić, što ne znači da Široki, a posebice Bura, ne mogu iznenaditi. Uglavnom, uoči početka doigravanja sve opcije su otvorene. Čapljina kao prvoplasirana momčad iz A skupine će u nastavak prvenstva krenuti utakmicom protiv Širokog. Shodno propozicijama da domaćini prvih utakmica budu slabije plasirane ekipe iz ligaškog dijela, prva utakmica igrat će se u Širokom Brijegu i to u nedjelju, 2-og rujna od 16 sati. Istodobno će početi i druga utakmica između Bure, drugoplasirana iz A skupine i mostarskog Ante Rozić, prvoplasirani iz B skupine.

   U ligi za opstanak Dračevo koje je bilo četvrto nakon ligaškog dijela prvenstva, u A skupini, igrat će protiv petoplasiranog iz B skupine, Rastoka. Prva utakmica Rastok – Dračevo, igrat će se također u nedjelju, u Prologu kod Ljubuškog. Uzvrati su za tjedan dana, a dalje ide ekipa s boljim učinkom. Međutim, u slučaju jednakog broja poena, pobjednik će odlučiti dvobojima po dva izbijača i valjača, shodno pravilima Kupa boćarskih prvaka.

 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!