Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Unatoč kišama – Hutovo blato žedno vode!

Unatoč kišama – Hutovo blato žedno vode!

by | 18. prosinca 2020. 15:21 | Vijesti

   Sliku za nepovjerovati pruža pogled na Hutovo blato s brda Zvijezdina 591 metar iznad razine mora, na granici između Čapljine i Neuma. Hutovo blato u poznu jesen je bez vode, nakon silnih kiša, nabujalog Trebižata, razlivene Neretve, velikih poplava u obližnjem vrgoračkom kraju!? Umjesto močvare more trske u desnom kuku iznad poluotoka Ostrvo, vidi se dio Deranskog jezera, koje izgleda kao jezerce, kilometar od Karaotoka jezero Jelim. Cijelim područjem dominira Svitavsko jezero, odnosno hidroakumulacija Crpne hidroelektrane Čapljina, koje upravo zbog poluotoka Ostrvo nije izravno povezano s takozvanim Gornjim blatom. Riječ je o dvije zasebne cjeline koje tvore Park prirode Hutovo blato.

   U Gornjem blatu je čak šest jezera, od kojih se u kišama obilnu kasnu jesen vide samo dva, površinom najveće Deransko, te Jelim, koje je u stvari kriptodepresija dubine 15 metara ispod razine mora. Za odgovor na dvojbu – što je s ostala četiri jezera Gornjeg blata, pitali smo Josipa Vekića, voditelja službe zaštite PP Hutovo blato:

   „Bez rijeke Bregave čiji vodostaj raste tek zadnjih dana, nema ni vode u Hutovom blatu“, kratak je ing Vekić, te dodaje da se podzemlje sliva koji seže sve do planina Volujaka i Maglića u gatačkom kraju (uzgred budi rečeno najviših u BiH), „tek puni vodom“. Zaista nevjerojatno, ali istinito. Hutovo blato obraslo trskom u sezoni velikih kiša najbolja je ilustracija povezanosti eko sustava istočne Hercegovine, u kojoj izgleda početkom prosinca nije ni bilo kiša kao u zapadnoj Hercegovini i susjednoj Dalmatinskoj zagori. Sve skupa upućuje kako se svim projektima koji se tiču zahvata na tokovima u tom području, treba prići s ekološkog stajališta, a ne profita.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...