Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnici u Tasovčićima: Stabilne cijene povrća i voća, dvogodišnji livanjski sir 25 KM, pečenica 22, a bijela slanina 10 KM!

Na veletržnici u Tasovčićima: Stabilne cijene povrća i voća, dvogodišnji livanjski sir 25 KM, pečenica 22, a bijela slanina 10 KM!

by | 7. siječnja 2022. 16:06 | Vijesti

Slavljenjem Božića po julijanskom kalendaru, nastavljeno je praznično-blagdansko razdoblja kojeg kada je u piranju ponuda i tražnja na Veletržnici u Tasovčićima, prati svojevrsna letargija.

Potpuno suprotno od primjerice konca devedesetih prošlog i prve decenije ovoga stoljeća, kada su cijene uoči božićno-novogodišnjeg razdoblja, skakale i preko sedamdeset posto, sada od katoličkog Božića 25-og prosinca preko Nove godine do pravoslavnog Božića 7-og siječnja, nema promjena bitnijih promjena. U spomenutom razdoblju poskupjeli su list peršina 4 do 5 KM, zatim zelena salata 1,5 do 2,2 KM, te jezgra domaćih oraha 18 do 20 KM za kilogram, dok su cijene ostalog voća i povrća ostale na približnoj razini, što će reći da se glavnina prodaje odvija mimo zelenih pijaca, uglavnom kroz tržne lance.

   Pri takvoj situaciji u pregledu cijena na veletržnici u Tasovčićima, govorit ćemo samo o trenutačnim cijenama bez usporedbe na konac prošle godine. Krumpiri se cijene od 0,85 pa do 1,3 KM planinski. Kupus je od 0,8 do 1,0 KM, karfiol 1,8 do 2,0 KM, kelj 0,9 do 1,2 KM, brokule 2,0 do 2,5 KM, kupus pupčar, prokulice, je 1,8 do 2,3 KM. Raštika se 7-og siječnja, nudila po predblagdanskoj cijeni 3 do 4 KM za kilogram, blitva i prasa bile su od 2 do 3 KM, a špinat od 3,0 KM s otvorenog, pa do 3,5 KM plastenički. List celera se tržio za 3 do 4 KM za kilogram. Specifična je situacija s crvenim lukom, uvozni – nizozemski, cijeni se 1,0 KM za kilogram, dok je domaći ostao na 1,5 do 2,0 KM. Bijeli luk je ostao pri cijeni od 5 KM refuza pa do 10 KM vijenci, međutim, ponuda je sve manja pa se može očekivati rast cijene. Mrkva se trži po cijeni od 0,8 do 1,0 KM, a cikla od 0,7 do 1,0 KM. Grah u zrnu je od 5 šareni, pa do 9 KM za kilogram, zeleni.

   Voće, cijene jabuka su ostale na predblagdanskoj razini 0,80 do 1,5 KM, dok su kruške od 2,0 pa do 3,5 KM, uvozne sorte abata. Suhe smokve su 4 do 6 KM, bademi u ljusci 6 KM. Kivi se zadržao na cijeni od 1,0 do 1,4 KM, dok su mandarine čija je sezona pri kraju, uglavnom od 1,0 do 1,5 KM. Voće iz Neretve, limun se cijenio od 2,5 do 3,5 KM, naranče su bile 1,5 do 2,0 klemetine od 1,8 do 2,2 KM itd. Pogledali smo i cijene neke uvozne robe pa je tako primjerice, makedonsko grožđe 2,5 KM za kilogram, krastavci također 2,5 KM, a paprike 4,5 KM za kilogram itd. Ističemo sve navedene cijene voća i povrća su istaknute, a pošto se roba proda znaju samo prodavači i kupci.

   Ispred veletržnice zbog slavljenja Božića po julijanskom kalendaru, ponuda skromnija od uobičajene. Skromnija od uobičajene bila je i ponuda drva, a cijena „pošto se dvojica dogovore”, kako kažu sami prodavači. U globalu cijena se kreće od 85 KM za prostorni metar oblovina pa do 105 cijepana. Vreća stajnjaka bila je 5 do 6 KM. Mladi sir iz Podveležja nudio se za 5 KM, a najskuplji livanjski u kolutovima, bio je 20 KM. Dvogodišnji livanjski sir, miješani ovčji/kravlji, cijenio se 25 KM. Naravno, još ima i suhomesnatih proizvoda cijena se kretala od 10 KM bijela slanina, pa do 22 KM pečenica. Ponuda ribe standardna kao i cijene, glave šarana bile su 2 do 3 KM, somići 6, pastrva iz uzgoja 9, šaran 10 do 11 KM, a fileti pastrve od 12 do 18 KM za kilogram. Domaća jaja bila su 0,25 do 0,30 KM, komad. U ponudi je bilo i ljekovito bilje – čajevi i tinkture, čiji prodavač reče „da pripravci od ljekovitog bilja nikome ne mogu štetiti”, a što i koliko mogu pomoći, zavisi od osobe do osobe.

Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2022/01/701pijaca{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...