Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Stigle prve smokve, a pojeftinilo voće

Stigle prve smokve, a pojeftinilo voće

by | 15. lipnja 2018. 17:29 | Vijesti

   Slavljenje ramazanskog Bajrama umnogome se odrazilo na ponudu i tražnju na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima. Uočljivo je to bilo već na prilazu veletržnici gdje nije bilo uobičajene gužve i stiske, umjesto tri, četiri, jedan prodavač mliječnih proizvoda, a slabija je bila i ponuda ostalih roba. Unutar veletržnice prosječna ponuda, ali manje kupaca. Jasno, ovdašnji voćari i povrtlari trebali bi se još dan, dva suzdržati od branja ili kopanja, odnosno obilnije ponude, da dalje ne obaraju cijene, jer prije nedjelje, odnosno ponedjeljka, ozbiljnijeg utovara za Bosnu, koja je glavno tržište, neće biti.

    Da je stanje delikatno ilustriraju i cijene voća, koje su u silaznoj putanji. Novina su smokve, petrovače, koje se cijene od 3 do 4 marke, dok su cijene ostalog voća u padu. Jeftinije su redom višnje 1 do 1,8 maraka, pa bostan 80 feniga do marku, zatim breskve 80 feniga do 1,2 marke, nektarine 1 do 1,5 marku. Jeftinije su čak i kajsije 3 do 3,5 marke, kao i maline čija je cijena sa sedam maraka koncem prošlog tjedna, pala na tri marke, jeftinije su i prve šljive 1,5 do 2 marke. Jabuka nismo primijetili, jer su zbog slavljenja Bajrama izostali prodavači iz Gradačca i Gračanice. Kod voća nepromijenjene su cijene jagoda 2,5 do 3 marke, te trešanja 1,5 do 2,5 marke za kilogram.

    Povrće, od zadnjeg pregleda cijena poskupila su dva artika, brokule koje su sada 3 marke, te bijeli luk koji se cijeni od 3 do 5 maraka. Kao i kod voća niz je pojeftinjenja, u padu su cijene mahuna 2 do 2,5 marke, zatim patlidžana 2 do 2,2 marke, špinata 2 do 2,5 marke, dok se cijena blitve prepolovila sada je 1,2 do 1,5 marku, značajnije su pojeftinili peršin i celer cijena kilograma lista trenutačno je 2 do 3 marke. Nešto jeftinije su i paprike, nova cijena je 1,5 hibridno sjeme, pa do 1,8 maraka domaće. Jeftiniji su još raštika 2 do 2,5 marke, pa i kupus koji je i dalje za ovo doba godine visokih 1 do 1,2 marke. Na kraju ističemo da je na 40 do 60 feniga za kilogram pala cijena tikvica. Vrlo zanimljive su cijene dva za jug Hercegovine značajna artikla – krumpira i rajčica. Zahvaljujući izvozu cijena krumpira se već dvadesetak dana drži na 70 do 80 feniga, dok se cijena rajčica kreće u rasponu od 50 feniga do 2 marke, do marku se cijene plodovi od hibridnih sjemena, marku i pol su rajčice zvane šljive, dok se 2 marke cijeni sorta “pink”. Uz krumpire od zadnjeg barometra, cijene su zadržali karfiol 2,3 do 2,5 marke, zatim karfiol 1,1 do 1,5 marku, zelena salata 1 do 1,5 marke, pa krastavci 50 do 80 feniga, cikla i crveni luk 80 feniga do marku, te mrkva koja je i dalje od 1 do 1,5 marku za kilogram. Dakle, poštovani poljoprivrednici zbog kako se to kaže “manjeg utovara” poželjno bi bilo u subotu, pa i nedjelju ne dovoziti robu na veletržnicu u Tasovčićima, velika ponuda, a mali utovar obaraju cijene, koje onda može nivelirati samo nestašica.

   Odličnu prodaju mliječnih proizvoda imao je ovoga petka jedini prodavač, priliku za povećanje cijena nije koristio, ali se zato kući vratio praznih mjehova. Mladi sir se cijenio 4 do 6 maraka, kravlji je bio 8 do 10, a miješani ovčji kravlji zavisno od masnoće, od 10 do 15 maraka. Suhog ovčjeg sira s Morina i dalje nema, kajmak iz kace bio je 16 maraka, mladi kajmak 14 maraka itd. Zbog vrućina smanjuje se broj prodavača ribe, cijene standardne, riječna riba – babuške, keljavci bila je 3 marke, cinkva 5, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka, dok je jegulja bila uobičajenih 40 maraka za kilogram. U ponudi su bili zatim koke nesilice uglavnom 12,5 maraka komad, kao i druga perad, ukrasna perad se može čak i naručiti. Domaća jaja mogla su se nabaviti već po 22, 23 feniga komad. Ponuda drva manja nego obično, a cijena i dalje 75 maraka oblovina, a 80 cjepana itd.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...