Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Skupština HNŽ-a usvojila proračun u iznosu većem od 360 milijuna KM

Skupština HNŽ-a usvojila proračun u iznosu većem od 360 milijuna KM

by | 17. veljače 2024. 8:59 | Aktualno, Vijesti

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije su, na 4. izvanrednoj sjednici toga tijela, usvojili Proračun HNŽ-a za 2024. godinu u iznosu od 366.231.175,00 KM, kao i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2024. godinu. Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač istaknula je kako Proračun osigurava financijsku stabilnost i likvidnost Županije u 2024. godini.

– To je bio primarni cilj u odnosu na stanje obveza koje smo zatekli, ali i na očekivanu naplatu prihoda, u skladu sa smjernicama koje smo dobili od Federalnoga ministarstva financija. U ovomu je proračunu osigurano dodatnih 23 milijuna KM za plaće i naknade odnosno doprinose na plaće proračunskih korisnika. Samo za osnovne škole, povećanje plaća po novim kolektivnim ugovorima iznosi 10 milijuna KM, a za srednje 2,5 milijuna KM. Zadovoljna sam jer smo ipak uspjeli implementirati dio programskih smjernica. Prije svega, mislim na subvenciju mladima za kupnju prve nekretnine ili subvenciju plaćanja naknade za izgradnju prve nekretnine. U Skupštini smo, u više navrata, imali inicijative za oslobađanje od toga poreza, ali kako nismo htjeli ugroziti lokalne zajednice, jer je to isključivo njihov prihod, išli smo na subvenciju, što će biti značajno, uz onu subvenciju koju mladi imaju u pojedinim lokalnim zajednicama na samu kupnju nekretnine. Također, uspjeli smo osigurati početne osnove za primjenu naših programskih smjernica u smislu sredstava za izradbu Studije digitaliziranja javne uprave, kao i za izradbu Strategije razvitka turizma i energetske učinkovitosti u HNŽ-u. Značajna su sredstva izdvojena i za programe socijalne skrbi, za izgradnju lokalnih cesta, kao i za turizam. Osigurali smo milijun KM za Zračnu luku Mostar koja je stup turističkoga razvitka HNŽ-a. Značajan je iznos osiguran i za primjenu Zakona o predškolskomu odgoju i obrazovanju, što je trenutačno jedan od ključnih problema – komentirala je Buhač, dodavši kako su u Proračunu osigurana sredstva i za sistematske preglede policijskih službenika, kao i za dodatno zapošljavanje u MUP-u HNŽ-a.

Ministar financija HNŽ-a Adil Šuta izjavio je kako je Vlada, na osnovu rasprava skupštinskih zastupnika, potom stvarnoga stanja izvršenja za 2023. godinu i pokazatelja Proračuna FBiH, sagledala sve podatke, na odgovarajući način planirala prihode i rashode, te uvela nove proračunske stavke.

– Proračun je i razvojni i socijalni i uključuje sve druge potrebe, u skladu sa zakonskim  propisima i kolektivnim ugovorima, kao i odlukama koje je donijela Vlada, te zakonima koje je donijela Skupština. Osim onoga o čemu je govorila i predsjednica Vlade, planirali smo sredstva i za e-Vladu odnosno za unaprjeđenje samoga procesa rada Vlade, kao i za sve one stvari koje držimo bitnima i koje u ovomu trenutku možemo pokrenuti i provesti do kraja 2024. godine – kazao je Šuta.

Skupštinski su zastupnici danas usvojili i Financijski plan Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a za 2024. godinu u iznosu od 198.458.000 KM, kao i Odluku o izvršenju Financijskoga plana Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a za 2024.

Tekst/Foto: Vlada HNŽ-a

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...