Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

SKUPŠTINA HNŽ-A: OKVIRNI PRORAČUN, STRATEGIJA ZA MLADE, KREDITNO ZADUŽENJE ZA BOLNICE

SKUPŠTINA HNŽ-A: OKVIRNI PRORAČUN, STRATEGIJA ZA MLADE, KREDITNO ZADUŽENJE ZA BOLNICE

by | 27. travnja 2023. 17:00 | Aktualno, Vijesti

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj su, šestoj sjednici primili k znanju Informaciju o dokumentu Okvirnog proračuna za razdoblje 2022. – 2024. i 2023. – 2025., u kojima je prikazan sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja prihoda i primitaka te rashoda i izdataka na razini cijele županije, ujedinjujući podatke o fiskalnom stanju županije, gradova, općina i izvanproračunskih fondova HNŽ-a. Njihovo prihvaćanje predstavlja prvu etapu u proračunskom procesu za promatrano razdoblje izradbe proračuna za sljedeću godinu i okvirne iznose za sljedeće dvije godine.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima kojim je osiguran preduvjet da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu Ministarstva unutarnjih poslova, kao i da se izvrše činovanja policijskih službenika, unaprijede policijski službenici ali i otvori mogućnost za prijam novih djelatnika u Ministarstvo unutarnjih poslova što je ključan preduvjet  i jamstvo sigurnosti za sve građane u HNŽ.

Donesena je i Odluka o usvajanju Prijedloga Strategije za mlade HNŽ-a za razdoblje 2023. – 2028., kao i Akcijski plan za 2023. godinu. Vlada HNŽ-a, s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa kao nositeljem aktivnosti izradbe Strategije za mlade, odlučila se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima. Strategija je urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama te u skladu sa Strategijom razvitka HNŽ-a 2021. – 2027. Posebna pitanja usmjerena su na to da bude realno ostvariva te usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu mjerodavnosti županijske razine vlasti, uključujući nezaobilaznu suradnju s općinskim / gradskim razinama, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Skupština je danas usvojila i Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a za realiziranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u Županiji. Naime, nakon što je preuzela sve obveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove triju bolnica, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dodatno će se zadužiti  kod Razvojne banke FBiH s ukupno 13 milijuna KM za dovršenje svih radova na Klinci za dječje bolesti te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic.

Skupština je primila k znanju Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a o realiziranju dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednoga zemljišta u državnom vlasništvu na području HNŽ-a, zaključno s 31. prosincem prošle godine.

Također, usvojen je i Zaključak o informatizaciji rada Skupštine, kao i Zaključak o rukovođenju Skupštinom Hercegovačko-neretvanske županije.

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...