Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Skupe rajčice i limun, a jeftiniji kivi i kesten

Skupe rajčice i limun, a jeftiniji kivi i kesten

by | 16. listopada 2018. 12:05 | Vijesti

Na veletržnicu u Tasovčićima stigao je prvi kivi, čija je cijena iznimno niska za ovaj dio godine samo 0,6 do 1 KM. Iz Neretve se uspio probiti i prvi limun koji se cijeni 3,5 KM. Međutim, pažnju privlači cijena rajčica koja se kreće od 1,5 KM plasteničke, pa do 2,5 KM starinske kavade, koje stižu iz Buturović Polja. Nakon dužeg vremena u porastu je i cijena paprika koje su trenutačno od 1 do 1,8 KM, dok je cijena paprika roga nastavila rast i trenutačno su od 1 plodovi koji duže stoje neprodani pa do 2,2 KM svježi, iz plastenika. Kod povrtlarskih kultura iz naše redovite potrošačke košare, bilježimo porast cijena brokula koje su od 2,5 do 3 KM za kilogram, zatim lista peršina i celera čija je nova cijena 3 do 5 maraka, korijen celera je 3 marke, a u blagom porastu je cijena mrkve 1,2 do 1,4 KM. Evidentirali smo samo jedno manje pojeftinjenje i to krastavaca, mora se reći da ih ima izvrsne kvalitete, koji se nude za 0,8 pa do 1 KM. Krastavci kornišoni, krupniji su od 1,5 KM, dok cijena sitnijih, prve klase dostiže 2,5 KM. 

Ostalo povrće zadržalo je cijene, krumpiri su i dalje 0,4 do 0,7 KM, planinski uzgojeni na stajskom gnoju, ispred veletržnice 0,8 KM. Uglavnom, cijena krumpira je postojana, baš kao i kupusa koji je od 0,35 do 0,40 KM. Kupus za zimnicu, ispred veletržnice, cijeni se 0,80 KM rezani, a 0,60 KM glavica. Kupus za zimnicu nudi se na tri kamiona, a u cijenu je uračunata i usluga soljenja. Kupcu je dovoljno donijeti posudu, u koju će prodavači, odnosno proizvođači sve spakirati, pa kući preostaje samo usuti vodu.
Kelj se već puna dva mjeseca cijeni 0,80 do 1 KM. Zelena salata je 1,4 do 1,7 KM, blitva 1,2 do 1,5 marku, špinat 2 do 2,5 marke, a prasa uobičajenih 1.8 do 2 KM. Patlidžani, tikvice i cikla su 0,70 do 1 KM, crveni luk 1 do 1,2 KM, a bijeli 3 marke refiza, pa do 6 KM vijenci. Bez obzira na raznovrsnu i bogatu ponudu cijena luka ne pada jer očito je da se računa na zimu i čuvenu narodnu medicinu koja bijeli luk smatra nezamjenjivom namirnicom u hladnijem dijelu godine. Cijena mahuna je 1,5 do 2,5 marke, batat je 2,5 do 3, paradajz/paprike 1,5, a ljute paprike tzv. somborke su također 1,5 KM. Mladi kukuruz za kuhanje, nudi se po cijeni od 0,3 do 0,5 KM komad, a ponuda je skormnija nego ranijih godina.
Voće, od barometra cijena koncem prošlog tjedna niz je pojeftinjenja, jeftiniji su redom slatki šipci 0,5 do 1,5 KM, ljutunaca još nema, zatim mandarine 0,5 do 1 KM, dunje 0,8 do 1 KM, te kesten 2,5 do 4 KM. U padu je i cijena grožđa čija sezona prolazi, vinsko kako ističu stalni prodavači, pojavi se povremeno, a cijena je uglavnom 0,9 KM, dok je stolno do 1,4 KM. Ponuda jabuka je obilna, a cijena od 0,60 domaće, pa do 1,7 KM uvozne, obilna je i ponuda krušaka čija cijena ima veliki raspon 0,5 do 2 KM, suhe smokve su 3 do 6 KM, šljive 1 do 1,2 KM.
Ispred veletržnice, ponuda sve obilnija. U odnosu na konac prošlog tjedna, obilnija je ponuda drva čija je cijena 80 do 85 KM prostorni metar oblovine, dok su iscjepana od 90 do 95 KM. Ponuda ribe standardna, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM, dok su fileti bili 14 KM. Jegulje nije bilo. Somići su se nudili za 6 KM kilogram, glave šarana 2 do 3 KM komad itd. Standardna je bila i ponuda sira čija je cijena 4 do 6 KM mladi, pa do 18 KM suhi ovčji s Morina i Somina, suhi ovčji iz Podveležja je 15 KM za kilogram. Na prilazu veletržnici mogu se naći i presadnice povrća, ljekovite trave, odjeća, jaja, perad, stajsko gnojivo i razna druga roba. Uglavnom ispred veletržnice sve je više robe, što je već uobičajeno za hladniji dio godine.

{gallery}2018/pijacni{/gallery}

 

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...