Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Proteklo desetljeće izgubljeno za agrar juga Hercegovine: Ukidanje poticaja za kapitalna ulaganja zaustavilo ulaganja u plantaže i rasadnike

Proteklo desetljeće izgubljeno za agrar juga Hercegovine: Ukidanje poticaja za kapitalna ulaganja zaustavilo ulaganja u plantaže i rasadnike

by | 6. veljače 2020. 14:01 | Vijesti

   Skoro puno desetljeće uočljiv je zastoj u podizanju plantažnih nasada voća i vinove loze na jugu federalnog dijela Hercegovine. Potvrđuju to i podatci Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, prema čijoj inventarizaciji površine pod vinovom lozom, su zamrznute na 3.650 hektara, šipcima na oko 55 hektara, a smokvama na oko 26 hektara. Slično je i s nasadima jabuka, bresaka i nektarina. Osnovni razlog tomu je ukidanje poticaja za kapitalna ulaganja koji su bili dostigli primamljivih 10.000 KM po hektaru. To se negativno odrazilo ne samo na tu granu agrara nego i na s njom vezanu rasadničarsku proizvodnju. Dio rasadnika je ugašen, dok su neki poput rasadnika tvrtke „Dominant“ iz Gabela Polja, najvećeg u ovom djelu BiH, smanjili proizvodnju. Agronom Slavko Korda direktor ove tvrtke govoreći o toj temi kaže:

   „Sadnice naručuju samo veliki proizvođači, manjih gotovo da i nema. Naša proizvodnja se svela na jednu trećinu od onoga što smo nekada imali što se tiče loznih cijepova, a što se tiče voćnog sadnog materijala tu je još lošija situacija, pogotovu s jabukom. Hektar je jako skup za podići nasad jabuka, breskva i nektarina još se nešto i traže, Dubravska visoravan gdje ima tradicije, a ovo drugo jako malo. Vidimo naša polja koja su pusta, zarasla u ‘kapinu’, u korove u ne znam i ja što sve, doduše našu političku elitu to izgleda, uopće ne zanima. To je osnovni problem koji bi se mogao riješiti, ali oni to ne vide“, konstatira direktor Korda, pa dodaje:

   „Na ovakvu politiku nećemo uspjeti zadržati ni sadašnju proizvodnju. Ljudi nemaju dovoljno novca, nemaju interesa za ulaganja. Naša tvrtka posluje uredno svih ovih godina, ali ono što smo nabavili oprema i strojeva za obradu i zaštitu, sve je to iz tih ranijih godina. Radimo sa strojevima koji su stari deset i više godina što je i ekološki neprihvatljivo, a ni financijski.

   -Federalni poticaji su za ovu godinu povećani za 18 milijuna KM, mogu li oni biti neka slamka spasa?

   -Sve je to kap u moru. Mora se zauzeti jedna prava politika koja bi stimulirala stvarne proizvođače koji će saditi i raditi. Takvima treba pomoći, ali i pratiti nekoliko godina da ne povuku poticaje, a onda nasade prepuste korovu. Potrebna je jedna dugoročna politika koja bi relativno brzo dala rezultate.

   Jedina iznimka od negativnog trenda s nasadima na jugu Hercegovine, su masline. U proteklom desetljeću površine pod tom kulturom, su rasle. Jedan od razloga za to je u činjenici da se u maslinarstvo investira iz drugih oblasti, a ne iz poljoprivrede. Uglavnom, za kapitalna ulaganja na jugu Hercegovine mandati federalnih ministara poljoprivrede – Jerke Ivankovića Lijanovića i Šemsudina Dedića izgubljeno su vrijeme. Mada je svima i prije ukidanja poticaja za kapitalna ulaganja, bilo jasno da bez njih nema razvoja, a time ni povećanja proizvodnje, rasta zaposlenosti i slično.

Tekst i foto: D. Musa

                                      Lozni cijepovi 1,8 do 2,0 KM plus PDV-e

   S obzirom na malu tražnju cijene sadnog materijala voća i vinove loze već godinama su stabilne, pa se tako lozni cijepovi certificiranih domaćih proizvođača, cijene od 1,8 do 2,0 KM plus PDV-e. Sadnice bresaka, nektarina, jabuka, trešanja, šljiva, krušaka… su 4 do 7 KM, oraha i badema 5 do 10 KM, agrumi – mandarine, grejp… su oko 10 KM. Sadnice maslina su dva pa i tri puta kod certificiranih proizvođača, su 10 – 15 KM, dva su do tri puta jeftinije od uvoznih, a najskuplji su kalemljeni orasi 20 do 25 KM itd. (dmu)

{gallery}2020/presadnice{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!