Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Skuplji kupus i krumpiri

Skuplji kupus i krumpiri

by | 23. veljače 2018. 16:48 | Vijesti

   Skok cijene krumpira od 10 feniga po kilogramu, znakovita je novina u redovitom barometru s Veletržnice u Tasovčićima. Znakovita iz razloga, što upućeniji prodavači navode da su zalihe domaćih krumpira pri kraju, pa će ako se te tvrdnje pokaži točnom, građani BiH u naredna dva mjeseca, do pojave ranog domaćeg, jesti njemački krumpir. Pored bijelih počeo je i uvoz crvenih krumpira iz Njemačke. Izgleda da ćemo narednih mjeseci svi i oni koji su otišli raditi i domicilno stanovništvo, jesti njemačke krumpire.

Uglavnom, s 50 do 60 feniga cijena krumpira, uvoznih i domaćih, popela se na 60 do 70 feniga za kilogram. Planinski ispred veletržnice, odlično se prodaju kaže proizvođač, i to 90 feniga kilogram. Skuplji je i kupus čija je ponuda zahvaljujući zimskom iz Neretve, sve bolja, a cijeni se od 40 do 60 feniga. Poskupljenje krumpira i kupusa ujedno su i jedine promjene cijena povrtlarskih kultura, što znači da pojeftinjenja nije bilo, ostalo povrće zadržalo je cijene. Kelj je i dalje od 60 do 80 feniga, cikla 70 do 80 feniga, mrkva od 70 feniga do marku, blitva 85 feniga do marku, špinat od 80 feniga s otvorenog, pa do 1,8 maraka plastenički, a prasa od 90 feniga debele pa do 2 marke tanke stabljike. Tijekom veljače cijena zelene salate održala se na 90 feniga do 1,3 marke, kupus pupčar je od 1 do 1,5, crveni luk od 1 do 1,2 marke, karfiol i dalje 1,5 do 2 marke, a raštika od 1,5 do 3 marke za kilogram. Peršin i celer su od 3 do 4 marke kilogram, bijeli luk od 5 do 7 maraka, jari ljubinjski ispred veletržnice 10 maraka. Grah je od 1 kineski, 1,9 američki, 2,6 do 3,8 maraka je kanadski i argentinski, a 5 do 6 maraka domaći. Ljubitelji juhe od tikava imaju na izboru različite vrste po cijeni od 80 feniga do marku, a istu cijenu 80 feniga do marku, ima i repa.

Nekoliko informacija za ljubitelje izvansezonskog povrća, cijene rajčica i paprika su u padu, pa se tako kilogram rajčica cijeni 1,9, a paprike 2,8 maraka, tikvice su 1,9, a patlidžani 2,5 marke itd.

Voće, ponuda jabuka obilna cijena i dalje od 1 do 1,8 maraka. Sve rjeđe domaće suhe smokve su poskupile, nova cijena je 5 do 7 maraka, jezgra domaćih oraha je 18, dok se uvozni mogu naći već od 16 maraka za kilogram. Kao zanimljivost ističemo da se na veletržnici pojavila i manja količina domaćih divljih šipaka po cijeni od 1,5 za kilogram. Prodavač, odnosno berač, ističe da nisu jesenos obrani, a kako do sada nije bilo jakih mrazeva, još su jestivi. Isključivo uvozni kivi je 2,2 do 2,4 marke, ponuda naranči je obilna, a cijena se kreće od 0,9 do 1,5 marku. Sve navedene cijene su na veliko.

Ispred veletržnice unatoč kiši rosulji u petak u prijepodnevu, bila je obilna ponuda – presadnica povrća, ribe, mliječnih proizvoda, peradi, drva, stajskog gnojiva, kao i raznih drugih roba. Presadnice povrća bile su – 10 feniga zelena salata, blitva i peršin, 20 feniga raštika, a po 25 feniga bile su različite vrste kupusa. Riba se prodavala na sedam štandova, ponuda obila, cijene 3 marke babuške i keljavci, po šest maraka bili su somići i plava morska riba – srdela, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Riblje pljeskavice bile su 10 maraka, a manje količine jegulja cjenile su se standardnih 40 maraka za kilogram. Mliječni proizvodni nudili su se na četiri štanda – najjeftiniji bio je mladi sir 4 do 6 maraka za kilogram, a najskuplji suhi ovčji s Morina, te livanjski sir u kolutovima – 18 maraka. Kajmak je bio 14 do 16, maslo 12 do 14 maraka za kilogram, a kao zanimljivost ističemo da se po cijeni od 6 maraka nudio i loj, brašno raži bilo je 1,5, a heljdino 6 maraka kilogram. Bilo je i suhomesnatih proizvoda, pa je tako jedan prodavač iz Ljubinja nudio suhi pršut po cijeni od 8 maraka kilogram. Domaća jaja bila su po 26 feniga komad, koke nesilice bile su 12, pijetlovi zavisno od veličine, od 15 do 20 maraka komad itd.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...