Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nakon dva mjeseca porasla cijena paprika

Nakon dva mjeseca porasla cijena paprika

by | 24. kolovoza 2018. 16:11 | Vijesti

    Skok cijena paprika najveća je novina u ovotjednom barometru cijena s veletržnice u Tasovčićima. Paprike se cijene uglavnom od 1 do 1,3 marke. Dakle, nakon dugo vremena točnije od 22-og lipnja, kada su se nudile za 0,8 do 1,2 KM, cijena paprika – domaće i hibridno sjeme, se izdigla iznad marku za kilogram. Cijene paprike roga nisu pratile taj trend, naprotiv njihova cijena je u laganom padu i trenutačno su 0,8 do 1,10 KM. Uz paprike od zadnjeg barometra cijena, skuplji su još – kelj 1,2 do 1,5 KM, te osjetno blitva 1,5 do 2 KM za kilogram.

   Uz paprike roge od barometra cijena koncem prošlog tjedna, pojeftinili su rajčice 0,6 do 1,10 KM, domaće sjeme i rajčice iz Buturović Polja. Jeftiniji su zatim, zelena salata i crveni luk 0,8 do 1 marku, mrkva 1,4 do 1,8 KM, krastavci 0,6 do 0,8 KM, patlidžani 0,4 do 0,5 KM, pa i kupus koji je sada od 0,4 do 0,5 KM. U blagom padu je i cijena mahuna čija je nova cijena 1,4 do 1,8 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene, krumpiri su i dalje od 0,5 do 0,7 KM, još uvijek rijetka raštika 1,5 do 2 KM, cikla i tikvice 0,7 do 1 KM, peršin i celer 2 do 3 marke za kilogram, dok je bijeli luk od 3 marke refuza, pa do 6 maraka vijenci. Kada je bijeli luk u pitanju valja istaknuti da je ponuda obilna uz južno-hercegovački stigao je i ljubinjski, ramski, te semberski i srbijanski, međutim cijena mu ne pada.

   Voće, uz stolno čija je cijena 1 do 1,2 KM, u ponudi izjutra ima i vinskog grožđa, i to autohtone žilavke, a cijena je 1,5 marku kilogram. Smokve su 1 do 1,5 marku, šljive 60 do 80 feniga. Stabilne su cijena malina i kupina 3 do 4 marke, kao i borovnica koje su se nudile za 5 do 8 maraka kilogram. Od barometra cijena koncem prošlog tjedna registrirali smo po tri poskupljenja i pojeftinjenja. Skuplji su bostan 0,8 do 1,1 KM, breskve 1,2 do 1,5 KM, te nektarine 1,8 do 2 KM za kilogram. Valja reći da je sezona južno-hercegovačkih bresaka i nektarina na izmaku. Nešto jeftinije su lubenice koje se nude za 0,4 do 0,5 KM, pa jabuke 1 do 1,7 marka. Ponuda je obilna kako hercegovačkih tako i jabuka iz Bosne, a zahvaljujući proizvođačima iz Gračanice i Gradačca obilna je i ponuda kruška čija se cijena kreće od 0,7 KM , pa do 1,5 KM.

   Ispred Veletržnice standardno stanje, kao i obično petkom uz uobičajenu robu nudili su se mliječni proizvodi i riba, a tu su presadnice, perad, domaća jaja, ljekovito bilje, cvijeća, pa drva, kolje za povrće, kamen za oblaganje, poljoprivredne i kućanske alatke i razna druga roba. Ponuda ribe standardna, a cijena uobičajene, po 3 KM cijenili su se keljavci i babuške, šest su bili somići, 9 pastrva iz uzgoja, 11 šaran, dok su fileti bili 14 maraka. Posebno su se po cijeni 2 do 3 marke komad, mogle kupiti glave šarana. Bilo je i morske ribe, srdela se cijenila 6, a lubin i orada po 15 maraka. Proizvođač iz Stoca, i dalje nudi presadnice, koje su 10 feninga komad – zelena salata, blitva i prasa, po 20 feninga nudila se domaća raštika, dok se njemačka ističe prodavač, rasprodala. Presadnice različitih vrsta kupusa bile su oko 25 feninga, dok su tikvice 40 do 50 feninga komad. Sir se nudio na standardna tri štanda, a bio je 4 do 6 maraka mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 maraka, a miješani ovčji/kravlji 10 do 12 maraka. Maslo je bilo 12 do 14, a kajmak 14 do 16 maraka. Naravno u ponudi su i dalje drva, cjepana i oblica, cijena prošlogodišnja 70 do 80 maraka prostorni metar itd.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...