Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sindikati osnovnih i srednjih škola HNŽ-a razočarani ponudom Vlade

Sindikati osnovnih i srednjih škola HNŽ-a razočarani ponudom Vlade

by | 9. travnja 2024. 11:47 | Aktualno, Vijesti

Predstavnici sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ-a koji nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom planu i programu održali su u ponedjeljak u Mostaru sastanak s predstavnicima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je priopćila Koordinacija sindikata HNŽ/K, na tom sastanku im je predočena ”sramna ponuda Vlade: povećanje koeficijenata od 2,5% od 1. lipnja 2024. godine i to ne za sve uposlenike”.

”Urađen je Pravilnik o napredovanju i predviđen dodatak za mentore u iznosu od 3% i 5% za savjetnike (prije ukidanja ovi dodaci su iznosili 5 i 8%) kao i Pedagoški standardi. Iako je većina županija dobila dio pomoći po Uredbi Vlade F BiH u HNŽ-u nema novca ni za to”, stoji u priopćenju Koordinacije sindikata HNŽ-a..

Navode kako je ovo ”još jedan šamar uposlenima u obrazovanju kojima se pokazuje koliko se oni i njihov rad cijene”. Ističu kako su razočarani ponudom koju su dobili, te da su sindikalni predstavnici ove informacije proslijedili članstvu koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk.

Podsjećaju kako su, nakon što su sindikati obrazovanja 20. veljače održali dvosatni štrajk upozorenja i prosvjed, pozvani su na sastanak na kojem im je predloženo da sačekaju kraj ožujka i da do tada prekinu sa sindikalnim aktivnostima i nastave pregovore.

Razlozi štrajka su bili: povećanje plaća od 15%, pokretanje procesa napredovanja u struci, potpisivanje Sporazuma o zbrinjavanju radnika, izrada Pedagoških standarda, sistematski pregledi, raspisivanje natječaja na neodređeno i pomoć po Uredbi Vlade F BiH. Nakon anketiranja sindikalnog članstva, odlučeno je da pregovori počnu početkom travanja, u nadi da će tada dobiti ponudu o kojoj se može ozbiljno pregovarati.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...