Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sindikalna potrošačka košarica za svibanj iznosila 2.748,60 KM

Sindikalna potrošačka košarica za svibanj iznosila 2.748,60 KM

by | 13. lipnja 2023. 9:50 | Aktualno, Vijesti

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj 2023. godine iznosi 2.748,60 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak 2023. iznosila je 1,265 KM (posljednji podatak objavljen u Federalnom zavodu za statistiku), a minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, iznosi 596 KM, tako da je pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom iznosila 46,02 KM. posto, a minimalnom plaćom 21,68 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koje čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u  srednjoj, a drugo u osnovnoj školi.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije;  Prehrana 42,51 posto, Stanovanje i komunalne usluge 14,19 posto, Higijena i održavanje zdravlja 8,81 posto, Obrazovanje i kultura 11, 28 posto, Odjeća i obuća 10,91 posto, Prijevoz 5,02 posto i Održavanje domaćinstva 7,28 posto.

U kategoriji prehrane koriste se cijene iz tri (3) trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

Foto i tekst; FENA

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...