Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sindikalna potrošačka košarica za ožujak 2 024,40 KM

Sindikalna potrošačka košarica za ožujak 2 024,40 KM

by | 3. travnja 2019. 9:34 | Vijesti

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za ožujak ove godine iznosi 2.024,40 KM i za 4,6 KM je skuplja od potrošačke koašrice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj 2019. iznosila je 924 KM (posljednji podatak koji je objavio  Federalni zavod za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u prosincu 2018. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,64 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (38,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,4 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,8 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,8 posto), prijevoz (6,8 posto), te održavanje domaćinstva (5,9 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri  trgovačka centra za 81 artikal. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za devet stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...