Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sindikalna potrošačka košarica za ožujak iznosi 2.917,50 KM

Sindikalna potrošačka košarica za ožujak iznosi 2.917,50 KM

by | 12. travnja 2024. 11:05 | Aktualno, Vijesti

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec ožujak 2024. godine iznosi 2.917,50 KM.

Prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec siječanj iznosila je 1.338 KM, a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,86 posto, a minimalnom plaćom 21,22 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Postotak sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici iznose: prehrana 43,72 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,32 posto, obrazovanje i kultura 10,62 posto, odjeća i obuća 12,34 posto, prijevoz 4,73 posto te održavanje domaćinstva 6,85 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...