Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

MUP prepoznao potrebu da se “kontrolira” govor mržnje

MUP prepoznao potrebu da se “kontrolira” govor mržnje

by | 26. lipnja 2024. 16:25 | Aktualno, Vijesti

Fali policajaca ali sigurnosna situacija je zadovoljavajuća

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ održalo je konferenciju o sigurnosnoj situaciji u županiji. Na konferenciji su govorili Marijo Marić ministar unutarnjih poslova HNŽ, Robert Perić, komesar policije, Ramiz Hasić zamjenik komesara te načelnik Sektora kriminalističke policije Mirza Rožajac.

Sigurnosna situacija na području županije je zadovoljavajuća kazao je ministar Marić. Komentirajući huliganske sukobe i navodno uništavanje travnjaka na stadionu u Vrapčićima iz policije ističu da je došlo do pokušaja stvaranje klime nesigurnosti. Postojali su pokušaji da se lažnim aferama i vijestima naruši sigurnost ističe Marić .

Situaciju sa stadionom u Vrapčićima je najlakša za objasniti, analiza je pokazala da se nije radilo o  kemijskim supstancama. Nažalost prošlo je vrijeme dok su stigli rezultati analize a u tom periodu dogodili su se istupi koji su ostavili trag i teško će se izbrisat ističe ministar Marić. “Razumijem ljude koji upravljaju stadionom, ali ishitrene izjave, visoki politički dužnosnici koji su se tu zatekli daju privid građanima da se netko nama izruguje i zato kažem da je ovo planirano.”

Što se tiče napada koda Stoca pokazalo se  da se nije riječ o napadu na povratničku populaciju,  da se nije radilo o mučenju. To je raspalio društvene mreže i situaciju u Stocu, Mostaru, Čapljini, … sve to dovodi do toga da je nekome tko je u tome sposoban lako upravljati s tim kazao je Marić.

Pojedini portali su otišli u krajnost i doveli su do lošeg stanja. Ministar je kazao i da je pokrenuta procedura izmjene Zakona o javnom redu i miru kako bi se definicija javnog prostora proširila na društvene mreže i medije jer je to u novije vrijeme platforma za širenje mržnje.

Nedostaje skoro 400 policajaca, uskoro natječaj za nove djelatnike
Robert Perić, policijski komesar ističe velike kadrovske probleme u policiji. Trenutno nedostaje više od trećine djelatnika u MUPu. Nedostaje 381 službenik.
Ove je godine zaposleno 30 mlađih inspektora dok će u rujnu biti zaposleno 130 službenika u činu policajca.

Za par dana će se raspisati novi natječaja za popunjavanje 145 mjesta, 120 u činu policajca i 25 u činu mlađeg inspektora.

Mladi policajci ostali bez uniforme
Zbog stupanja na snagu nove Uredbe o jedinstvenoj uniformi policija ima veliki problem s nabavom uniforma. Nažalost kadeti će praksu obaviti u civilnoj odjeći kazao je Perić, te je naglasio da se u MUPu nadaju da će u roku dva mjeseca nabaviti službene uniforme kako bi s mladim policajcima mogli zasnovati redni odnos.

Kriminalistička policija najviše posla ima na suzbijanju opojnih doga
Mirza Rožajac, načelnik Sektora kriminalističke policije zadovoljan je rezultatima kriminalističke policije. U prvih 6 mjeseci krim-policija je podnijela 55 izvješća protiv 66 osoba, nemamo težih kriminalističkih djela kazao je Rožajac.

Oko 70 posto slučajeva vezano je uz zloupotrebu opojnih droga. Zaplijenjeno je 207 grama heroina, 35 grama kokaina, 2,5 kilograma speeda, 408 komada ekstazija, 27.526 komada sjemena kanabisa te oko 10 kilograma marihuane.

 

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...