Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poljoprivredna zadruga “Sunce” Nerezi: Presadnice povrća trežene i ovoga proljeća

Poljoprivredna zadruga “Sunce” Nerezi: Presadnice povrća trežene i ovoga proljeća

by | 27. svibnja 2021. 16:28 | Vijesti

   Sezona prodaje presadnica povrća i jednogodišnjeg voća po svemu sudeći bit će iznad očekivanja. Kako ističu iz Poljoprivredne zadruge „Sunce” koja se već godinama bavi sjetvom i prodajom presadnica za tržište, prodaja sadnog materijala za proljetno-ljetnu sezonu je pri kraju, dok je u punom jeku sjetva – paprika roga i patlidžana, dok uzgoj zelena salate i različitih vrsta kupusa traje cijelu godinu.

   „Sezona je bila neuobičajena, čemu su kumovale vremenske prilike, kiša, hladno vrijeme odlagali su preuzimanje presadnica i sadnju, pa se sve zbilo u petnaestak dana. U tom razdoblju imali smo velike gužve, međutim uspješno smo to odradili, tako da mogu reći da je sezona u cjelini bila zadovoljavajuća”, kaže Dragan Dadić, direktor Poljoprivredne zadruge „Sunce” u Nerezima.

   Direktor Dadić ističe da je ‘zadrugarima’ najbitnije da se sadni materijal ne baca, da zbog prerastanja ne izgubi funkcionalnost i slično. U tom smislu vrijeme je bilo stalna prijetnja, pa je pri kraju sezone zadovoljstvo veće. Slično se može reći i za individualne proizvođače presadnica koji robu plasiraju preko veletržnice u Tasovčićima. Presadnice nisu planule kao prošle godine, ali je prodaja također zadovoljavajuća.

   Podsjećamo, zbog locdowna u proljeće prošle godine i neizvjesnosti što će tijekom sezone biti, odnosno hoće li biti dovoljno hrane, povrće makar u okućnicama su sadili i oni koji to nisu radili godinama. To je bio razlog da su presadnice naprosto planule, pa je nestašica sadnog materijala zavladala već polovicom svibnja, zbog čega su sijane i dodatne količine za kasniju proizvodnju. Ove godine nema jagme, međutim sve je više proizvođača presadnica koji ističu da su ukupno uzevši zadovoljni sezonom.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...