Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sezona lubenica: Visoke temperature ubrzale dozrijevanje hercegovačkih lubenica

Sezona lubenica: Visoke temperature ubrzale dozrijevanje hercegovačkih lubenica

by | 8. srpnja 2022. 15:51 | Vijesti

U vrijeme ljetnih vrućina lubenica je jedan od najtraženijih artikala. Kako su ove godine toplotni udari počeli ranije nego prethodnih godina izgleda da su ih pratile i lubenice koje su također požurile sa zrenjem.

“Prvenstveno vidite ovo globalno zatopljenje kako stupilo izgleda da je i nas stiglo. Obično kad počne berba za Ivandan kažemo da je uranila lubenica.” – kazao nam je Marinko Merdžan, poljoprivrednik iz Čapljine.

Ranije sazrijevanje lubenice ove godine pomoglo je u borbi s uvozom, no osim ranog zrenja, visoke cijene nafte su jedan od uzroka što je sporiji uvoz iz Turske. No, raniji početak sezone, uvjetuje i raniji završetak i to već kroz 10-15 dana – istaknuli su sugovornici.

Što se tiče plasmana Merdžan kaže kako je odličan i da je potražnja dobra, a kad su u pitanju cijene ističe kako je sve ispod 0,50-0,60 pf neisplativo na ove troškove i uvjete, a jednako nam je kazao i Darko Milanović koju svoju lubenicu prodaje na Veletržnici u Tasovčićima.

Ono što su se još složili naši sugovornici na temu lubenice jeste kako ove godine je urod zaista podbacio, no kvaliteta je daleko iznad svih očekivanja.

Osim brojnih poskupljenja još jedna otegotna okolnost za sve poljoprivredne proizvođače jeste vrijeme suše koje je trajalo sve do petka 08. srpnja kada je palo nešto kiše. Uz ovakve klimatske promjene i trend poskupljenja vidljiva je potreba za poticajima u poljoprivredi koji će pomoći povećanju i održanju poljoprivredne proizvodnje.

Činjenica da se kraj sezone domaćih lubenica bliži kraju, navodi na zaključak kako će lubenice u drugoj polovici ljeta biti još traženija, a samim time i skuplja.

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...