Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Šesti sastanak Mreže „I care for Europe“ u Čapljini pod sloganom ‘Od lokalnih identiteta do europskog identiteta’

Šesti sastanak Mreže „I care for Europe“ u Čapljini pod sloganom ‘Od lokalnih identiteta do europskog identiteta’

by | 28. rujna 2019. 13:35 | Vijesti

Mreža malih europskih kulturnih gradova pod nazivom „I Care for Europe“ formirana je nakon nekoliko godina suradnje u projektu međunarodnih volonterskih kampova organiziranih od strane Adriatic GreeNet-a i UNESCO Kluba UNESCO-a.

Projekt je dobio visoka pokroviteljstva svih nacionalnih povjerenstava UNESCO-a. Članice Mreže „I care for Europe“, mreže malih gradova i općina, su Čapljina i Stolac iz Bosne i Hercegovine, Bač iz Srbije, Rab i Rakovica iz Hrvatske, Piran iz Slovenije, Taracento, Recanati i Aquilea iz Italije.
Turistička organizacija „Čapljinka“ zajedno s gradom Čapljinom domaćin je šestog po redu sastanka Mreže od nazivom „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“. Tijekom boravka više od stotinu predstavnika gradova i općina iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije organiziran je bogat program seminara i radionica, a gosti su imali priliku upoznati kulturnu baštinu Čapljine i Hercegovine. Kako je kazao Ivan Raguž, predsjednik TO „Čapljinka“, cilj povezivanja je „povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi“.
Skup Mreže malih gradova i općina počeo je konferencijom za novinare i sastankom svih sudionika, nakon čega je uslijedila večera dobrodošlice. Tom prigodom dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, je naglasio kako su susreti Mreže „osmišljeni kako bi unaprijedili suradnju, umrežavanje i promicanje kulturnih vrijednosti, te su važni za poticanje lokalnih zajednica na jači kulturni angažman, promicanje materijalne i nematerijalne baštine, a sve u korist poboljšanja životnih i gospodarskih prilika kako žitelja grada Čapljine, tako i svih sudionika Mreže“.
Nakon uvodnog dijela programa, drugog dana, slijedili su radionica za djecu na Karaotoku, u Parku prirode Hutovo blato i seminar na temu „Program i politika EU za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini“. Također na Karaotoku priređena je izložba „Kulturno baština Naše Mreže“ koja je bila prilog proslavi Europske godine kulturne baštine. Riječ je o radovima djece iz Čapljine i Stoca na temu „Naša budućnost u Europi“. U nastavku programa nakon vožnje jezeroma Hutovog blata, predstavnicima gradova i općina iz pet zemalja prezentirani su klapsko pjevanje i folklorna tradicija doline Neretve. U programu su nastupila hrvatska kulturno – umjetnička društva „Sveti Ante“ iz Dretelja, zatim „Višići“ iz Višića, „Seljačka sloga“ iz Trebižata – klapa „Trebižat“ i „Domanovići“ iz Domanovića. Program je upotpunjen nastupom nekoliko sekcija Kulturno umjetničkog društva „Metković“ iz Metkovića.
Trećeg dana sudionici 6. sastanka Mreže „I care for Europe“, upoznali su se s dijelom UNESCO-ve Svjetske baštine – Starim mostom u Mostaru, razgledali su Počitelj i vilu rusticu Mogorjelo, a program su zaključili ‘aktivnim sudjelovanjem’ na „Uštipak festu“ koji je održan na Trgu kralja Tomislava u Čapljini. Danas, 29-og rujna, završnog dana šestog sastanka Mreže „I care for Europe“ u Čapljini, bit će prezentiranje projektnih rezultata, prezentacija web stranice, te službeni završetak programa.
D. Musa

{gallery}2019/190928mreza{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!