Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Schmidt donio odluku o deblokadi formiranja Vlade FBiH

Schmidt donio odluku o deblokadi formiranja Vlade FBiH

by | 27. travnja 2023. 19:52 | Aktualno, Vijesti

Visoki predstavnik Christian Schmidt objavio je odluku o deblokadi izbora Vlade Federacije.

Schmidt je istaknuo da takva odluka ne ide u korist niti jednog naroda u BiH. U ova protekla tri tjedna puno toga se dogodilo. U tom razdoblju dostavljena mi je kopija jednog prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika FBiH, kazao je Schmidt.

Naglasio  je da je izuzetno važno da nacionalni sastav prijedloga mora biti prema onome i što jeste, u skladu s Ustavom.

U međuvremenu nisam vidio nikakav službeni niti neslužbeni alternativni prijedlog, kazao je Schmidt. Bilo je, dosta rasprava, ali nije napravljen stvarni napredak.

Moram reći da ono što mi vidimo da je na djelu je politički zastoj do kojeg je došlo. A volja birača koja je izražena na listopadskim izborima ne smije se ignorirati, kazao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik mišljenja je da je upravo to suština demokracije istaknuvši važnim djelovanje u korist države i njenih građana bez obzira na to tko je u opoziciji, a tko u poziciji.

Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH, kazao je Schmidt.

Pozvao na politički dogovor.

Schmidt je pozvao sve političke stranke da međusobnim dijalogom dođu do trajnog rješenja kako bi se u budućnosti spriječili slični scenariji blokade.

Schmidt ističe da će ovaj mehanizam za sustavno sprječavanje zastoja, stupit  na snagu samo ako se u parlamentu ne postigne dogovor u roku godinu dana.

Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, a rješava zastoj uz ravnotežu svih konstitutivnih naroda uz ukidanje diskriminacije ostalih.

Schmidt je pozvao i predstavnike civilnog društva da i oni dostave svoje prijedloge. Ovdje se ne radi o zadatku koji stoji pred nekolicinom političara nego o zadatku pred kojim stoji cijelo društvo. Daleko mi je draže da lokalna tijela vlasti iznađu svoje rješenje. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani stranačke interese i prepoznati više interese građana, kazao je Schmidt.

Dodao je da njegova odluka stupa na snagu odmah nakon njenog objavljivanja na web stranici što će se u ovom slučaju dogoditi večeras.

Također uključuje kratki dio gdje se poziva Zastupnički dom da krene u glasovanje o Vladi. Takvo glasovanje nije moj posao nego je to zadatak za izabrane dužnosnike. Dio takozvanog trajnog rješenje je i jači integritet izbora. Vidjeli smo da su iznesene neke vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i izbornih manipulacija. U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam kazneno djelo podmićivanje na izborima – rekao je Schmidt.

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...