Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Samo pet posto žena prijavi nasilje, a svaka treća je bila žrtva nasilja u BiH

Samo pet posto žena prijavi nasilje, a svaka treća je bila žrtva nasilja u BiH

by | 15. rujna 2023. 19:15 | Aktualno, Vijesti

Više od stotinu sudionika, predstavnika organizacija civilnog društva, ministarstava, pravosuđa, policijskih agencija, centara za socijalni rad, akademske zajednice, stručnjaka, aktivista iz svih krajeva Bosne i Hercegovine sudjelovalo  je na skupa “Unaprjeđenje pravnih i društvene matrice za podijeljenje femicida i rodno zasnovanog nasilja u BiH” u organizaciji udruženja JaBiHEU i Dignitet, u okviru istoimenog projekta kojeg financira Europska unija.

– Žene doživljavaju nasilje svugdje i nigdje nisu sigurne, čak ni u svojim domovima. Nasilje se događa na poslu, u školi, na fakultetu. Žene su sve češće žrtve nasilja na internetu. Posebno je zabrinjavajuća banalizacija seksističkog govora mržnje ne samo na internetu nego i u javnom govoru. Nulta razina tolerancije na nasilje nad ženama je neophodan. Svaka treća žena u BiH bila je žrtva nasilja u nekom trenutku svog života, a samo mali broj oko 5 posto prijavi nasilje – navela program menadžerica Delegacije Europske unije u BiH Ajša Adrović – Bešlagić.

Predstavnice udruženja JaBiHEU i Dignitet, Lara Sutović i Edisa Demić istakle su veliku zainteresiranost, razumijevanje i podršku projektu organizacija koje se bave pravima žena, institucija i međunarodnih organizacija, dok je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović – Hadžiabdić podsjetila na obavezu potpisnice Istanbulske konvencije. Vijeća Europe među kojima je i BiH.

Predstavljena studija Unapređenje pravne i društvene matrice za selekciju femicida i rodno zasnovanog nasilja u BiH, identificirala je jednu od ključnih prepreka za adekvatan rad na prevenciji femicida, a to je prikupljanje relevantnih, rodno razvrstanih podataka. Kreiranje politike utemeljenih na dokazima, na sustavnom i primjerenom prikupljanju podataka, ključna je komponenta za učinkovitu prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Da bi predstavljali osnovu za koordinaciju i kreiranje politike, podaci moraju biti solidni, reprezentativni i usporedivi. Prikupljanje podataka potrebno je i za žrtvu, počinitelja, vrstu nasilja, odnose između počinitelja i žrtve, geografski položaj i relevantne faktore kao što je invaliditet. Jedinstveni sustav prikupljanja podataka u BiH još ne postoji.

– Pored toga, studija je skromni akademski doprinos ovoj problematici u kojoj su po prvi put upoznati empirijski rezultati istraživanja koji u fokus stavljaju femicid kao namjerno ubojstvo žene, ali i ponuđen pregled komparativnih rješenja u vezi s njegovim inkriminiranjem u kaznenim zakonima. Poseban segment studija odnosi se na ponuđena rješenja vezana za evidentiranje i praćenje fenomenologije femicida u cilju njegove uspješne prevencije – istaknuo je jedan od autora studije dr. sc. Denis Pajić.

– U Planu su jasno pobrojane mjere i radnje koje je potrebno poduzeti u kratkoročnom razdoblju, odnosno hitno, ali i dugoročno na daljnjem razvoju sustava prevencije, zaštite i podrške žrtvama, učinkovitom procesuiranju počinitelja i koordiniranoj politici u ovoj oblasti – naveo je tijekom rasprave Joško Mandić iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH a sličnog je mišljenja bio i doc.dr. Sandi Dizdarević koji je istaknuo da posjećenost konferencije kao i odaziv državnih institucija jasno ukazuje na volju, potrebu i želju da se kroz multidisciplinarni pristup priđe sprečavanju i suzbijanju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Uloga institucija važna nije samo u suočavanju sa posljedicama nego i u prevenciji nasilja nad ženama, na šta je ukazala Gorica Ivić iz Fondacije Udružene žene Banjaluka. Prema Iviću, žene se suočavaju s velikim izazovima u ostvarivanju svojih prava kada prijave nasilja i kada uđu u sustav podrške ali je i istakla da se u posljednje vrijeme dosta uradilo da se Krivični zakon u RS uskladi s odredbama Istanbulske konvencije.

Tijekom skupa posebno je istaknuta uloga medija ne samo u informiranju i edukaciji građana, već i općenito u tretmanu femicida i rodno zasnovanog nasilja u javnom diskursu, saopćeno je iz Udruženja JaBiHEU.

 

Tekst/foto: FENA

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...