Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Šahovski turnir mladih nada u Čapljini: Pobjednik Mihael Vukelja sa šest poena

Šahovski turnir mladih nada u Čapljini: Pobjednik Mihael Vukelja sa šest poena

by | 8. prosinca 2020. 11:41 | Vijesti

   Šahovski klub Čapljina u povodu blagdana sv. Nikole organizirao je turnir mladih nada na kojem su nastupili šahisti od 5 do 16 godina. Igralo se po švicarskom sustavu sedam kola. Prvo mjesto osvojio je Mihael Vukelja koji je iz sedam partija osvojio šest poena. Drugi je bio Mihovil Bilobrk s 5 poena, a po pet poena imali su Matej Čerkez na trećem i Karlo Maslać na četvrtom mjestu. Peto i šesto mjesto dijele Luka Vukanović i Toma Brajković, a sedmo i osamo Lucija Galić i Marino Dragičević. Od devetog do 11-og mjesta poredani su Marijan Ramljak, Marija Brajković i Marin Bule sa po dva poena, dok je petogodišnji Vinko Galić bio dvanaesti s jednim poenom. Međutim, s obzirom na godine i rejting pojedinih igrača, primjerice Mihael Vukelja ima 1700 bodova, Vinko Galić je najugodnije iznenađenje turnira.

   „S obzirom na dob sudionika mogu reći da je turnir za naše prilike, odigran na visokoj razini. Pokazalo se da među mladima ima pravih šahovskih talenata, samo treba biti uporan i raditi. Turnir smo organizirali i da razbijemo ovu monotoniju u šahu, po meni izostanak turnira, izostanak službenih natjecanja u šahu ne samo da nije dobar za šah, nego nosi i manje rizika od zaraze od nekih drugih sportova u kojima se odvijaju natjecanja”, kazao je Vladislav Prskalo, predsjednik ŠK Čapljina, inače majstorski kandidat.

   Glavnina sudionika turnira – devet, bila je iz Škole šaha ŠK Čapljina u kojoj je jedan od trenera Zvonimir Karlović, inače, šahovski prvak mostarskog Sveučilišta.

   „Osobno mi je drago što je zaživjela škola šaha u Šahovskom klubu. Škola je otvorena i mogu nam pristupiti i drugi zainteresirani. Nismo mi nogomet da okupljamo po nekoliko desetaka mališana, nama je drago kad ih imamo petoro, šestoro, ali voljnih raditi. Polaznici naše škole imaju dara, imaju talenta samo treba biti strpljiv i raditi”, kaže Zvonimir Karlović, jedan od voditelja Škole šaha ŠK Čapljina.

   Među sudionicima turnira troje – Matej Čerkez, Lucij Galić i Vinko Galić su iz Širokog Brijega, dok su ostalo polaznici Škole šaha ŠK Čapljina. Za većinu sudionika ovo je bio prvi turnir u životu, pa je turnir za njih bio više od igre. Na osnovu viđenog dojam je da bi turniri poput ovoga trebali biti češći, volje i talenta ima, samo treba igre da mladi „zagrizu” u drevnu igru.

{gallery}2020/sah20{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...