Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljina u 2018. godini: Iz proračuna teškog 11,9 milijuna maraka uređenje parka, vatrogasnog doma…

Čapljina u 2018. godini: Iz proračuna teškog 11,9 milijuna maraka uređenje parka, vatrogasnog doma…

by | 24. siječnja 2018. 16:44 | Vijesti

S proračunom „teškim“ 11,92 milijuna maraka kojeg je na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici usvojilo Općinsko vijeće, zakoračila je Čapljina u 2018. godinu. Zamašan dio proračuna 2,14 milijuna namijenjen je za kapitalne izdatke, dok su ukupni rashodi planirani u iznosu od 9,7 milijuna maraka. Na proračunsku rezervu otpada 60.770 KM.

Glavna proračunska stavka na prihodovnoj strani, su neporezni prihodi u iznosu od 5,86 milijuna, pri čemu se primjerice od stavke „posebne naknade i pristojbe“, tzv. naknada za potopljeno zemljište od elektroprivrede, planirano inkasirati nepunih 2,3 milijuna. Iza neporeznih slijede porezni prihodi u visini od 4,49 milijuna maraka, pri čemu na prihode od neizravnih poreza – PDV, otpada lavovskih 2,9 milijuna. Treća stavka po visini prihoda su kapitalni transferi 825.500 KM, pri čemu je najveći iznos 300.000 KM, kapitalna potpora HNŽ. Po osnovu tekućih potpora planirano je inkasirati 751.000 KM, dok se po osnovu zaostalih obveza očekuje 10.000 KM.

U planiranim rashodima općine Čapljina u ovoj godini, najveća stavka su tekući transferi 3,9 milijuna maraka, dok je kod kapitalnih izdataka planiranih u iznosu od 2,14 milijuna, najveća stavka otplata duga po izdanim jamstvima 820.000 KM, slijedi ulaganje u prometnice 350.000 KM… Treba naglasiti da se veliki investicijski ciklus ulaganja u vodoopskrbu prenio i u tekuću godinu, nastavljaju se radovi na vodoopskrbi sjeverozapadnog dijela općine Čapljina – Trebižat – Zvirovići, vodovoda na području Dubravske visoravni, te vodovoda za tehničku vodu Bivolje Brdo. U tu svrhu iz proračuna je planirano izdvojiti 1.000 000 KM, što je za oko 58 posto manje nego u 2017-oj godini.

Unatoč nastavku ulaganja u gradnju kapitalnih objekata nastavlja se i realizacija projekata na užem gradskom području, to je prije svega završetak polovicom prošle godine započete rekonstrukcije dječjeg vrtića, revitalizacija Gradskog parka, rekonstrukcija zgrade Civilne zaštite – vatrogasnog doma. U revitalizaciju parka kod Srednje škole planirano je uložiti 220.000 KM, a u rekonstrukciju Vatrogasnog doma 120.000. Time će se ujedno nastaviti prije nekoliko godina povećano ulaganje u gradske sadržaje od popločavanja nogostupa, revitalizacije zelenih površine, te izgradnje šetnice uz Neretvu. S obzirom da je grad zadnjih desetak godina nastavio širenje prema jugu, uz Neretvu, to iziskuje ulaganje u izgradnju prometnice ADA-BAD. U tu svrhu planirano je izdvojiti 250.000 KM.

Uz nastavak izgradnje vodoopskrbnog sustava u mjesnim zajednicama planiran je nastavak izgradnje – asfaltiranja prometnica, ulaganja u javnu rasvjetu i druge sadržaje. Što se sporta tiče tu moglo bi se reći, ostaje status quo. Pod stavkom „transfer za sport od značenja za Federaciju“, planiran je iznos od 400.000 KM. Valja reći da su ukupna izdvajanja za sport puno veća jer općina Čapljina preko JU Športsko središte brine i oko održavanja sportskih objekata. Uglavnom, zbog ulaganja u manje-više svim građanima interesantne projekte, pred Čapljincima je i zanimljiva godina.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...