Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Puni čokoti slabije vino

Puni čokoti slabije vino

by | 25. travnja 2019. 10:18 | Vijesti

   S obzirom na ponašanje vinogradara prošle jeseni, za u problematiku vinarstva manje upućene, bilo je iznenađenje kada su tehnolozi Federalnog agromediteranskog zavoda, na osnovu ocjenjivanja vina prošlogodišnje berbe ukupno 94-ri uzorka, konstatirali da su vina berbe 2017-te bila kvalitetnija. Posebice se to odnosi na bijela vina gdje je od 42 uzorka samo 12 ili 28,6 posto, zavrijedilo zlatno odličje, dok je 2017-te godine čak 40 posto dostavljenih uzoraka zavrijedilo zlato.

   Nešto manja disproporcija je kod crnih vina, od 50 dostavljenih uzoraka točno polovica ili 25 vina dobilo ocjenu zlatno, dok je 2017-te godine zlatnu medalju zavrijedilo čak 58 vina.

   Uglavnom, opći zaključak na kraju znanstveno-stručne i promotivno ocjenjivačke radionice u organizaciji FAZ-a, bio je – vinogradarska 2018-ta godina spada u skupinu lošijih vinarskih godina. Drugim riječima kazano, ako vinogradi dobro rode, kao lani, to ne znači da će i vina biti dobra. Za prošlu godinu se to posebice odnosilo na bijela vina.

   Inače, za šampione manifestacije proglašeni su trnjak Vinarije Čitluk u kategoriji crvenih, odnosno crnih vina, te žilavka Hercegovina-produkta u kategoriji bijelih vina.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...