Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Traženi njemački krumpiri u Tasovčićima

Traženi njemački krumpiri u Tasovčićima

by | 16. veljače 2018. 16:40 | Vijesti

   S lijepim vremenom na prilaz veletržnici u Tasovčićima vratio se optimizam, dok već bogata ponuda presadnica povrća, odiše najavom proljeća. Cijene presadnica povrća, identične prošlogodišnjim, pa se tako zelena salata i peršin cijene 10 feniga komad, blitva i raštika su po 20 feniga, a kupus i ostale kupusnjače po 25 feniga komad. To su za sada i jedine presadnice. Lijepo i realativno toplo vrijeme sigurno nije oraspoložilo prodavače drva koja imaju također, standardnu cijenu 75 maraka je prostorni metar oblovine, dok su 80 maraka za prostorni metar, cijepana. Za razliku od prodavača drva lijepo vrijeme sigurno je popravilo raspoloženje prodavačima stajskog gnojiva koje se cijeni oko 70 maraka tona, vreća stajskog gnojiva i vreća drva su 4 do 5 maraka.

   Kao i obično petkom najbrojniji su bili prodavači ribe i mliječnih proizvoda. Riba se nudila na sedam štandova, a cijena je bila uobičajena već po 3 marke za kilogram, mogle su se nabaviti babuške i keljavci, šest maraka bili su somići, devet pastrva iz uzgoja, a šaran 11 maraka, fileti su bili 14 maraka, a kao novina nudile su se i riblje pljeskavice i to po cijeni od 10 maraka za kilogram. Nudio se i smuđ koji se cijenio 10 maraka sitniji, a 12 maraka za kilogram, krupniji primjerci. Manje količine smrznute jegulje cjenile su se po uobičajenih 40 maraka kilogram. Na četiri štanda nudili su se mliječni proizvodi mladi sir se nudio po cijeni 4 do 6 maraka, kravljii je bio 8 do 10 maraka, miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 maraka, suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 14 do 15 maraka, a s Morina i livanjski u kolutovima, po 18 maraka kilogram.

   Kao ovotjedne zanimljivosti ističemo domaću pšenicu koja se cijenila 50 feniga za kilogram, te vosak u pogačama po cijeni od 10 maraka komad. Uz navedeno na prilazu veletržnici nudila se i razna druga roba, od jaja i peradi, preko rakije, vina i meda, do odjeće i alatki kovača iz Vareša, a mogao se nabaviti i rabljeni laptop.

   Za razliku od živog prilaza unutar ograda veletržnice bilo je puno mirnije, robu su nudili uglavnom stalni prodavači, na tezgama i u boksovima. Obilna ponuda krumpira iz Njemačke stabilizirala je cijenu tog povrća na 50 do 60 feniga. Prodavač njemačkih krumpira se pohvalio tražnjom, te činjenicom da svaka vrećica ima točno 10 kilograma, plus 10 grama ambalaže, odnosno vrećice. Zanimljivo, planinski krumpiri s Morina, ispred veletržnice odlično su se prodavali i po cijeni od 90 feniga kilogram, što govori u prilog sve razvijenije ekološke svijesti potrošača. Zahvaljujući ponudi zimskog kupusa iz delte Neretve, u porastu je cijena tog povrća i trenutačno je 30 do 50 feniga, kelj je 60 do 70 feniga, a cikla 70 do 80 feniga za kilogram. Uz kupus kod povrća u odnosu na konac prošlog tjedna, rasla je cijena karfiola trenutačno je 1,7 do 2 marke, zatim špinata 80 feniga s otvorenog, pa do 1,8 maraka plastenički, te jabuke kod voća, koje se sada nude po cijeni od marku domaće pa do 1,8 maraka uvozne poljske. Pojeftinjenja vrijednih spomena nije bilo, pa se tako raštika i dalje nudi po cijeni od 1,5 do 3 marke iz plastenika, kupus popčar je 1 do 1,5 marku, brokule su oko 2 marke, peršin i celer 3 do 4 marke, dok je bijeli luk od 5 do 7 maraka kilogram. Cijena zelene salate je stabilna 90 feniga pa do 1,3 marke, kao i blitve 85 feniga do marku, prase 90 feniga debele stabljike, pa do 2 marke tanke stabljike, te mrkve koja je 70 feniga do marku za kilogram. Crveni luk je bio od 1 do 1,2 marke, dok se uvozni austrijski može naći već po cijeni od 60 feniga. Repa je oko marku za kilogram, a dobro očuvane tikve 80 feniga do marku, dok je grah u zrnu od marku za kilogram kineski, pa do 6 maraka domaći. Američki grah je 1,9 maraka, a kanadski od 2,6 do 3,8 maraka za kilogram. Rajčice iz Turske su 2,1, a paprike 3 marke.

   Voće, domaće suhe smokve su 4 do 5 maraka, jezgra oraha je od 16 uvozni, pa do 18 maraka domaći. Ističemo ima i šipaka po cijeni od 1,5, talijanskih klementina također za 1,5 marku, pa naranči čija se cijena kreće od 90 feniga grčke, pa do 1,5 egipatske itd. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...