Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Opličićima više novih vinograda nego u cijelom Brotnju

U Opličićima više novih vinograda nego u cijelom Brotnju

by | 22. veljače 2021. 16:52 | Vijesti

   S ciljem animacije poljoprivrednika i drugih zainteresiranih Radiopostaja Čapljina nastavlja s objavljivanjem županijskih poticaja. Još jednom naglašavamo poticaji nisu nikakva socijalna kategorija, a ni način protežiranja pojedinaca ili tvrtki, nego istinski razvojna kategorija. Svi oni koji ulažu u proizvodnju moraju kupiti i repromaterijal, od sadnog materijala i goriva za obradu zemljišta, pa do zaštitnih sredstava. Ulažući u repromaterijal i sredstva poljoprivrednici, odnosno investitori, plaćaju i PDV-e u visini od 17 posto. Dakle, ono što po osnovu poticaja dobiju može se promatrati i kao povrat dijela uloženog novca. Imajući to na umu cijenjeni slušatelji, poštovani poljoprivrednici i drugi investitori, želimo vam svima uspjeh u radu kako u cilju proizvodnje tako i protjerivanje s ovih prostora u zadnje vrijeme prisutne „ne isplati se”. U tradiciji ovih prostora je poštivanje rada, a ne različiti izgovori, kao pokriće za neke druge opcije.

   U tom pregledu poticaja stigli smo do vinogradarstva. Prošle godine potpore za – Podizanje novih nasada – vinograda, ostvario je ukupno 41 klijent, odnosno proizvođač, od čega su skoro polovica 19 Čapljinci. Iza Čapljinaca slijede Stočani gdje je potporu ostvarilo 13 klijenata. Zanimljivo, iz vinogradarske prijestolnice Hercegovine – Čitluka, potporu za podizanje novih vinograda dobilo je samo 6 klijenata, preostala tri klijenata su s gradskog područja Mostara. Visina potpore se kretala od 750 KM, pa do 2.506 KM. Uz mali broj Čitlučana, upada u oči da potporu nije ostvario niti jedan klijent s područja Neuma i Ravnog, dok je za općine hladnijeg dijela H-N županije – Jablanicu, Prozor-Ramu i Konjic, logično što nema potpora.

   Na čapljinskom području najviše potpora otišlo je u Opličiće 8, slijede Lokve i Domanovići po 3, Grad Čapljina 2, dok je iz Trebižata, Hotanja i Rečica potporu ostvario po jedan klijent.

   Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Podizanje novih nasada – vinograda, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 750 KM za 0,1 hektar odnosno jedan dulum. Zanimljivo je da klijent ne može ostvariti županijsku potporu u 2020. godini za istu mjeru za koju se klijentu u spomenutoj godini Ministarstvo poljoprivrede, izvršilo obračun federalne novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji, izuzev propisanih mjera hranidbe u stočarstvu. Sukladno Naputku i Programu potporu može ostvariti samo jedan od supružnika.

   Na kraju ističemo da inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede. U slučaju da inspekcija utvrdi da dostavljeni podatci nisu vjerodostojni, klijent je dužan izvršiti povrat isplaćenog iznosa novčane potpore.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!