Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Županijski poticaj za rasplodne junice iznosio 84 KM po grlu

Županijski poticaj za rasplodne junice iznosio 84 KM po grlu

by | 1. ožujka 2021. 14:32 | Vijesti

   S ciljem afirmacije županijskih novčanih poticaja kao razvojne komponente nastavljamo s pregledom odobrenih potpora u 2020. godini. Stigli smo do animalne proizvodnje – Potpora hranidbe i uzgoja krava prvotelki, rasplodne junice. Potporu po ovom osnovu shodno Zakonu o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji, ostvarilo je pet subjekata među kojima jedan iz Čapljine. Zanimljivo, najviše dvije potpore dobili su uzgajivači iz Grada Mostara, dok je po jedna potpora otišla u Čapljinu, Prozor Ramu i Konjic. Iznos poticaja kretao se od 168 KM koliko je ostvario uzgajivač iz Konjica, pa do 1.999 KM koliko je ostvarila jedna čapljinska tvrtka.

   Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za hranidbu i uzgoj krava prvotelki – rasplodne junice vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 84 KM po rasplodnoj junici. Valja reći da klijent ne može ostvariti županijsku potporu u 2020-oj godini za istu mjeru za koju mu je u istoj godini županijsko Ministarstvo poljoprivrede izvršilo obračun federalne novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji, izuzev propisanih mjera hranidbe u stočarstvu.

   Sukladno Programu i Naputku o novčanim potporama, poticaj je mogao ostvariti samo jedan od supružnika. Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji, obavljaju inspektori Ministarstva poljoprivrede. Ukoliko se utvrdi da sredstva nisu namjenski upotrebljena, klijent je dužan vratiti isplaćena sredstva.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...