Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Rekonstrukcija područne osnovne škole u Domanovićima ili Ružno pače pretvara se u labuda

Rekonstrukcija područne osnovne škole u Domanovićima ili Ružno pače pretvara se u labuda

by | 23. rujna 2017. 7:54 | Vijesti

Doskora oronula i neugledna zgrada područne osnovne škole u Domanovićima, središtu plodnih Dubrava u čapljinskoj općini, potkraj prošle godine bljesnula je novim sjajem. Sada nakon vanjskog uređenja slijedi i totalna rekonstrukcija unutrašnjosti.

Ugovor o realizaciji tog projekta nedavno su u Čapljini potpisali dr Nevenko Herceg, premijer, Raših Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta H-N županije, te dr. Smiljan Vidić, čapljinski načelnik. Govoreći o značajkama projekta premijer herceg je uz ostalo, istakao:
„Meni je zadovoljstvo da smo ponovo u općini Čapljina jednim jako dobrim povodom, a to je potpis ugovora između vlade, ministarstva obrazovanja, općine Čapljina i UNDP-a, kojim realiziramo jedan hvale vrijedan projekt, a to je projekt obnove osnovne škole u Domanovićima. To je dokaz i opredjeljenje Vlade, da je obrazovanje vrh prioriteta našeg rada. Mi iz naših proračunskih sredstava, kreditnih sredstava i donatorskih sredstava, ulažemo značajna sredstva u obnovu školskih objekata, škola i sportskih dvorana, te na taj način pomažemo našim općinama i gradu Mostaru koji nisu trenutačno u financijskoj mogućnosti ne samo da utopljavaju, nego obnavljaju svoje školske objekte. Na ovaj način kroz ovaj projekt koji ukupno vrijedi 510.000 KM, Vlada putem resornog ministarstva, izdvojit će 420.000 KM proračunskih sredstava.“
Što će se raditi u drugoj fazi obnove pojasnio je Rašid Hadžović, ministar prosvjete znanosti kulture i sporta H-N županije,
„Prvi dio, po sporazumu, zajedno s UNDP-om smo završili vanjske radove, koji su se odnosili na fasade, pokrov, izmjenu rasvjete i uvođenje novog sistema grijanja. Dosadašnji sustav grijanja baš i nije bio kvalitetan u toj školi, sada ćemo imati novi sustav grijanja na pelet. S druge strane ovaj anaks podrazumijeva nastavak unutrašnjih radova, koji će obuhvatiti sve unutrašnje radove, izmjenu svih elektro instalacija, izmjenu podova, izgradnju novih mokrih čvorova. Do sada je mokri čvor bio samo u prizemlju, rekonstrukcijom koja slijedi, radit će se i mokri čvor na katu. Uglavnom, kada se završi boravak u školi bit će mnogo ugodniji.
Naravno da je potpisanim dogovorom posebice bio zadovoljan čapljinski načelnik, Područna osnovna škola u Domanovićima već je zdanje koje se izdvaja ljepotom, a druga faza rekonstrukcije te eventualna izgradnja veće dvorane, koja se također spominjala, pretvorit će je u ukras Dubrava.
„ Mi smo u ovu školu već dosada ulagali određena sredstva, međutim vidite da su radi o značajnim sredstvima koja općina Čapljina nije odjednom mogla izdvojiti iz svoga proračuna. Zato je izvrsno što se na ovaj način rješavaju ti problemi. Tu će biti još nekih sitnijih intervencija, nadzor sa strane općine Čapljina… Uglavnom, priča je zaokružena i sigurno će biti završena kao i raniji projekti, bilo da se pričamo o zgradi naše Srednje škole ovdje u Čapljini, bilo da govorimo o obnovi zgrade područne škole na Domanovićima,“ kazao je dr. Smiljan vidić, načelnik Čapljine.
Podsjećamo, prva faza obnove zgrade područne osnovne škole u Domanovićima, bila je dio projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji je realiziran u sklopu razvojnog programa UNDP-a. U sklopu prve faze realiziran je projekt energetske učinkovitosti, postavljena termo fasada, obavljena rekonstrukcija krovišta i ostali radovi na vanjskom djelu zgrade. U taj dio projekta uloženo je 290.500 KM, od čega su 90.500 KM bila sredstva UNDP-a, a 200.000 za projekt je uložila Vlada H-N županije. U drugoj fazi bit će uloženo 220.000 KM, a sredstva će osigurati županijska vlada. Dakle, u rekonstrukciju škole u Domanovićima bit će, ukupno, uloženo 510.500 KM!
Tekst i foto: D. Musa

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...