Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Rekonstrukcija dječjeg vrtića u Čapljini: Počelo odbrojavanje pred otvaranje, upisano 234 djece

Rekonstrukcija dječjeg vrtića u Čapljini: Počelo odbrojavanje pred otvaranje, upisano 234 djece

by | 6. rujna 2018. 12:22 | Vijesti

   Rekonstrukcija Dječjeg vrtića u Čapljini privodi se kraju, a sve nestrpljiviji roditelji svakodnevno bace pogled na radilište. Međutim, kako narodna kaže – prije zore se ne može svanuti, pa tako i sam objekt zbog važnosti i namjene, iziskuje maksimalno poštivanje građevinskih standarda. Govoreći o radovima Davor Galantić, ing. građevine, projektant i glavni nadzor nad objektom Dječjeg vrtića, kaže:

   „Trenutačno se vrše završni radovi, pripreme za postavljanje podova u grupnim sobama, rade se završni radovi u kuhinji i parteru. Razlozi pomicanja rokova prvenstveno su vezani za činjenicu da je trebalo kompletno prizemlje renovirati.

   Projektom je predviđena nadogradnja cjelokupnog vrtića na kat. Dobivene su četiri grupne sobe i jedna višenamjenska prostorija. Prema potrebama, izvršena je rekonstrukcija kompletnog prizemlja, izmijenjene su kompletne vodovodne i kanalizacijske instalacije, elektro instalacije, instalacije grijanja, podignuta je energetska vrijednost samoga objekta, ugrađena je najmodernija kotlovnica sa sadržajima, solarnim panelima, sjenilima i najnovijim sustavima za zaštitu objekta od vanjskih utjecaja.“

   Od Ivice Matića ravnatelja Dječjeg vrtića u Čapljini, doznajemo da je program upisa završen. U vrtić je upisano 234 djece, tri jasličke i šest vrtićkih skupina. Inače, čapljinski Dječji vrtić ima i područni odjel u Višićima koji je s radom počeo kada i škole, 3. rujna, dok početak rada temeljito obnovljenog dječjeg vrtića u Čapljini, još nije preciziran.

   „Točan datum još ne znamo, završni radovi su pri kraju, a po njihovom završetku slijedi tehnički prijem. Realno je očekivati da će vrtić s radom početi početkom druge polovice rujna“, kaže ravnatelj Matić, pa govoreći o urađenom nastavlja:

   „Nadgradnjom objekta dobili smo prostor, kat je namijenjen jasličkim skupinama, dobili smo četiri jasličke sobe i na katu smo dobili još jednu posebnu sobu za dodatne programe – engleski jezik, likovno, radionica, čitaonica, općenito za jezike. Prostorije su od 70 do 105 četvornih metara i za jasličke i za vrtićke skupine. To su prostorije koje smo već imali, koje su rađene po pedagoškim standardima tamo davne 1983. godine, dakle i one nisu ispod 70 četvornih metara. Apsolutno zadovoljavaju sve pedagoške standarde“, smatra ravnatelj Matić.

   Od ravnatelja Matića doznajemo da će vrtić imati deset skupina, što podrazumijeva i povećanje broja zaposlenih.

   „Svaka skupina mora imati dvije tete. Pored toga imati ćemo i logopeda na puno radno vrijeme, to je potreba Čapljine. Drago mi je da smo riješili i taj problem koji je bio gorući u Čapljini. Kad je riječ o skupinama u jasličkim će prema standardima, bitu od 16 do 18 djece.“

   Od ravnatelja Matića doznajemo da se cijene usluga vrtića, neće mijenjati. Bit će kako kaže, „u skladu s okruženjem i standardom“, jer cilj je da što više djece upiše vrtić. Cijena jasličkih skupina još nije utvrđena, a trebala bi biti približna okruženju, oko 190 KM. Poludnevni boravak u vrtiću, plaćati će se kao i do sada, 145 KM, a cjelodnevni 165 KM mjesečno. Ravnatelj Matić skoro najavljuje dan otvorenih vrata, pa će roditelji prije početka službenog rada vrtića, imati priliku vidjeti prostor temeljito rekonstruiranog vrtića.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...