Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Registracija tvrtke u BiH za jedan dan

Registracija tvrtke u BiH za jedan dan

by | 10. rujna 2017. 11:48 | Vijesti

Vlada FBiH na nedavnoj sjednici usvojila je informaciju o realizaciji aktivnosti o uspostavi jednošalterskog sustava i elektroničke registracije.

Svrha akcijskog plana je definiranje aktivnosti, nositelja aktivnosti i rokova implementacije, kako bi se osigurala nesmetana realizacija aktivnosti na uspostavi sustava. Nakon detaljne analize trenutačnog stanja vezanog uz tehničke i pravne preduvjete za realizaciju sustava, definirano je da se projekt uspostave sustava treba odvijati u dvije faze, s fokusom na uspostavu infrastrukture i pravnog okvira za realizaciju aktivnosti. U skladu s kompleksnošću cijelog projekta i potrebom da se uključi i iskoordinira veliki broj interesnih strana, potrebno je osigurati adekvatan vremenski slijed odluka i aktivnosti za iduće razdoblje. S tim ciljem definiran je sveobuhvatan Akcijski plan koji, osim aktivnosti vezanih uz uspostavu jednošalterskog sustava, predviđa i uspostavu mehanizama koordinacije, kao i monitoringa, ali i nadzora nad implementacijom cjelokupnog projekta. Planom se uvodi sustav redovitog izvještavanja o napretku u realizaciji aktivnosti, kao i ključni elementi vezani uz način izmjena i dopuna plana. S obzirom na to da je većina sredstava potrebnih za realizaciju projekta osigurana iz donatorskih sredstava, to je potrebno izvršiti koordinaciju s Grupacijom Svjetske Banke kao implementatorom, s radom Interresorne radne grupe, kao i ostalim institucijama. Jedan od glavnih ciljeva je osigurati poboljšanje poslovnog okruženja, kao i ranga BiH po pitanju lakoće poslovanja. Prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016. u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto, najnižih 10%. S obzirom na veliki broj aktivnosti, posebno u dijelu pravnog okvira, potrebno je osigurati da se zakoni, podzakonski akti, kao i njihove izmjene i dopuna kako bi bio postignut sinergijski učinak. Planirano je i pokretanje jednošalterskog sustava i službeno puštanje u rad šaltera FIA do 31. siječnja 2018., a do 5. studenog 2018. puštanje u rad elektroničke registracije i pre-registracije poslovnih subjekata. Vlada FBiH izmijenila je ranije odluke o formiranju Interresorne radne skupine. Izmjenama je smanjen broj članova s 13 na sedam s ciljem učinkovitije realizacije aktivnosti.

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...