Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uređenje nogometnog kampa i trening centra u Tasovčićima: Teren dobio umjetno travu granulat čeka snjegove na Veležu

Uređenje nogometnog kampa i trening centra u Tasovčićima: Teren dobio umjetno travu granulat čeka snjegove na Veležu

by | 17. studenoga 2021. 11:12 | Vijesti

Red kiše, red radova, moglo bi se reći za posao postavljanja umjetne trave na nogometni kamp i trening centar u Tasovčićima pokraj Čapljine. Za one koji budu čitali ove retke, a ne poznaju stanje stvari buduća nogometna oaza je i doslovce pokraj Čapljine, jer ih dijeli samo na tom dijelu razuđena Neretva i ništa drugo. Iskoristili smo tako je ispalo, zadnji lijep dan da porazgovaramo o radovima na polaganju umjetne trave. Teren je dobio zeleni tepih, a radnici tvrtke „Sport United“ iz Sarajeva koja s kompanijom „Pejkom“ iz Beograda, voditelja posla, radi na postavljanju umjetne trave, upravo su uvjetno kazano završavali iscrtavanje linija. Govoreći o trenutačnim radovima Benjamin Čamur, djelatnik tvrtke „Sport United“, kaže:

U završnoj smo fazi projekta postavljanja umjetne trave. Baš ste nas zatekli na ocrtavanju i umetanju linije peteraca, šesnaesteraca, centra itd. Malo nas je vrijeme ometalo, ali ipak idemo nekom planiranom dinamikom. Nakon ovoga ostaje nam još posipanje materijala preko 200 tona sitnog kvarca i gume. To je sitni granulat koji će držati ovu travu od bure i od kiše. Guma ide da prilikom padova amortizira udarce kod igrača“, obrazlaže Čamur, te pojašnjava:

Veliki je ovo stadion, projekt nije baš tako zahtjevan, ali treba malo više vremena, lijepog vremena. Uopće nije težak posao, zanimljiv je. Ovo je posao gdje vi vidite rezultat svoga rada“, kaže Benjamin te na upit koje su dimenzije terena naglašava da je teren 100 x 64 metra.

Na upit o čvrstoći podloge na koju se lijepe linije koje ocrtavaju šesnaesterac, Čamur ističe:

Ljepilo je dvokomponentno, više se na ovom mjestu sigurno ne može odvojiti kada se zalijepi. Hvata za pola sata, zato kad ga razmažemo brzo moramo raditi. Temperatura nam danas odgovora završit ćemo ovaj dio posla, a onda preostaje posipanje materijala.

Uz teren u Čapljini, uradili mislim petnaest stadiona, ostalo nam je još par, ali vrijeme nam baš ne dozvoljava, jer ovo je posao gdje se može raditi samo kada je suho i kada je vrijeme sunčano i pogodna temperatura. U stvari temperatura nije toliko ni bitna koliko je važno da vrijeme bude suho“, kaže Benjamin, te na upit hoće li se u dogledno vrijeme uspjeti završiti teren, kako bi čim prije mogao poslužiti svrsi, nastavlja:

Mi se nadamo, sada nam preostaje samo posipanje materijala nekih dvjesto tona, to nam je posao od pet do sedam dana. Tu nam treba dobro vrijeme, da jedno deset dana stalno grije sunce i povoljna temperatura. Gledat ćemo što prije završiti, ali ne bilo kako, nego po propisu. Temperatura nam nije toliko ni bitna koliko nam je bitno da je sve suho, vrijem konstatira Čamur.

Radnici koji rade na postavljanju trave zanimali su se za vremenske prilike zbog završetka posla. S obzirom na dio godine u kojem se ovaj dio posla obavlja, očito je da će se morati počekati prvi snjegovi na Veležu i bura. Do tada će očito je, preostali dio posla – posipanje materijala morati sačekati.

{gallery}2021/11/umjetnatrava{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...