Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Sječanjski radovi u masliniku Joze Vuletića iz Podžablja: U maslinarstvu samo trud daje rezultate

Sječanjski radovi u masliniku Joze Vuletića iz Podžablja: U maslinarstvu samo trud daje rezultate

by | 20. siječnja 2022. 11:03 | Vijesti

Razgledajući starim putem prema Neumu maslinike u okolici Broćanca, uočili smo čovjeka kako radi oko maslina. Preskočili smo preko omanjeg zidića, kako bi porazgovarali o maslinama i maslinarstvu. Kad smo se primakli bliže spoznali smo da smo maslinara Jozu Vuletića, već upoznali u uljari u Čapljini. Maslinara je iz okrajka promatrao još jedna čovjek kojeg Jozo predstavi kao savjetnika Slavka Katića. Naravno, potekla je priča o radovima u masliniku.

   „Nema se vremena za čekanje, ovo je pravo vrijeme za radove u masliniku“, kaže Jozo, pa nastavlja:

   „Završio sam gnojidbu stajskim, evo sada i umjetnim đubrivom, okopao i pripremio za sezonu. Jest umjetno gnojivo puno poskupilo, ali ako nećeš dati, nećeš i ubrati“, kaže Jozo, te nakon što smo uočili sastav tla, kamen tzv. pločar loša je pedološka podloga za svaku kulturu, na opasku kako je u tom specifičnom tlu uspio zasaditi masline, pojašnjava:

   „Trebalo je dosta truda i rada. Najprije sam svaku rupu morao minirati, kamen vaditi pa tek onda masline saditi. Masline se dobro drže u ovom kršu, jer ih kamen hladi. Bolje se drže u kršu kad je suša nego na parceli gdje je sama zemlja. Ovdje sam posadio 93 stabla, a ukupno ima 290 maslina“, s ponosom ističe Jozo, te dodaje:

   „Od prošle berbe ulje je bilo dobro, oko 17 posto ‘bacale’ su masline s ovoga terena! Ovo podneblje odgovara maslini. Podžablje i Broćanac, gore do Graca masline najviše ‘bacaju’ i najbolje ulje ‘bacaju’. Ne znam zašto, valjda što je otvoreno prema moru, ‘ko će ga znat’. Dolje prema Neumu su brda, a ovdje je prema jugozapadu brisani prostor do mora, za maslinu je dobro da ima vjetra. Dobro je da ima i bure, jer onda nema paunovog oka, nema bolesti.

   Pogled na seoce i ogoljelu Žabu, južnohercegovačku goru, koja se uzdiže odmah iza novog magistralnog puta Stolac – Neum, sve govori. Podžablje – ispod Žabe. Jozo i njegov prijatelj Slavko rekoše da je oko toponima znalo biti i nesporazuma, jer se i za stanovnike naselja sa sjeverne strane Žabe, znalo reći da su iz Podžablja. Naravno, masline s tim nemaju veze, a o njihovom statusu na području Broćanca i naravno Podžablja, Jozo kaže:

   „Ljudi su se posvetili maslinarstvu, rade i sada, ali problem je što ne mogu dobiti poticaje. Evo na primjer, ja sam posadio 290 maslina, a nisam dobio ni marke poticaja. Nisu sređene zemljišne knjige. Tu bi i općina mogla pomoći. Ja kanim saditi još sedam duluma, svaka pomoć mi je dobro došla. Međutim, zemlja je još na pradedi, za sređivanje tih knjiga bi trebalo i para i vremena“, veli Jozo, te dodaje da će umjesto oblice saditi talijanske sorte leccino, pendolino, te domaću lastovku. „Rađaju svake godine“, obrazlaže Jozo razlog promjene sortimenta, te podcrtava;

   „U maslinarstvu samo rad i trud daju rezultata“.

   Od Joze doznasmo da je na neumskom području promijenila cijena maslinova ulja:

   „Ulje je poskupilo, sad je litra 30 maraka. Može se prodati, ja sam imao oko 300 litara, sve je otišlo, više nema grama za prodati. Da sam imao još toliko mogao sam prodati“.

   To je ujedno najbolja preporuka za sadnju, pa nema sumnje da će oko novo izgrađene magistrale uz obnovu starih u Podžablju, kao i cijelom Broćancu, nići i novi maslinici.

Tekst i foto: D. Musa

 

{gallery}2022/01/2001masline{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...