Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Revitalizacija Gradskog parka u Čapljini ili Nešto staro, nešto novo plus igralište za djecu i fontana

Revitalizacija Gradskog parka u Čapljini ili Nešto staro, nešto novo plus igralište za djecu i fontana

by | 23. srpnja 2018. 13:41 | Vijesti

   Radovi na revitalizaciji Gradskog parka ili kako to Čapljinci obično kažu, parka kod Srednje škole ušli su u završnu fazu. Kako smo doznali u nadležnom općinskoj službi Graditeljstva i prostornog uređenja, u tijeku je instaliranje opreme za fontanu u središtu parka. Fontana je osmišljena na dvije razine s mlaznicama različitih visina i osvjetljenjem u led tehnici, što bi središnjem dijelu parka trebalo dati izražajni vizualni efekt. Završeni su radovi na ugradnji potpuno nove rasvjete, te ograde po cijelom opsegu parka, a izgrađene su i potpuno nove staze za šetnju kroz park. Za građane park koji je ranije bio prošireno dvorište Srednje škole, biti će otvoren s dvije strane. Usporedo s tim radovima postavljaju se nove klupe i korpe za otpatke.

    Isto tako u završnoj fazi su i hortikulturni radovi na postavljanju cijevi i sustava za navodnjavanje novih zelenih površina, te će završetkom tih i radova na sadnji novih stabala, park zasjati u punom sjaju. Ako je ranije park bio praktično dvorište Srednje škole, te OŠ „Čapljina“, zahvaljujući postavljenoj ogradi park će sada biti otvoren prema gradu. S obzirom da park ima zaštitnu ogradu, bit će pogodan za zabavu najmlađih Čapljinaca, pa se sukladno tome pravi igralište za djecu s igračkama i kreativnom gumenom podlogom, koja će povećati sigurnost djece prilikom eventualnog, pada.

Kad je raslinje u pitanju, park će biti spoj starog i novog. Naime, tijekom rekonstrukcije uspio se sačuvati dio stabala starih sedamdesetak godina. Među tim stablima posebno mjesto zauzima kamforovac ili cimetovac (Cinamonum kamfora), koje u prirodi raste u dolini rijeke Jangce u Kini, pa Tajvanu i Vjetnamu. To je trenutačno možda i jedni primjerak te vrste u BiH, koji najbliže srodnike ima u Trstenom kod Dubrovnika, ostali su isto tako vremešni – crnika, lagestremije, palma… Dio drveća koji nije preživio revitalizaciju parka bit će zamijenjen novim, za očekivati je isto tako jedinstvenim vrstama. Inače park je osnovan 1947. godine usporedo s otvaranjem srednje Poljoprivredne škole u Čapljini.

   U proračunu općine Čapljina za revitalizaciju parka predviđeno je 220.000 KM, a glavnina radova trebala bi biti okončana do kraja tjedna.

{gallery}2018/park_srednja_skola_2{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...