Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Revitalizacija Gradskog parka u Čapljini ili Nešto staro, nešto novo plus igralište za djecu i fontana

Revitalizacija Gradskog parka u Čapljini ili Nešto staro, nešto novo plus igralište za djecu i fontana

by | 23. srpnja 2018. 13:41 | Vijesti

   Radovi na revitalizaciji Gradskog parka ili kako to Čapljinci obično kažu, parka kod Srednje škole ušli su u završnu fazu. Kako smo doznali u nadležnom općinskoj službi Graditeljstva i prostornog uređenja, u tijeku je instaliranje opreme za fontanu u središtu parka. Fontana je osmišljena na dvije razine s mlaznicama različitih visina i osvjetljenjem u led tehnici, što bi središnjem dijelu parka trebalo dati izražajni vizualni efekt. Završeni su radovi na ugradnji potpuno nove rasvjete, te ograde po cijelom opsegu parka, a izgrađene su i potpuno nove staze za šetnju kroz park. Za građane park koji je ranije bio prošireno dvorište Srednje škole, biti će otvoren s dvije strane. Usporedo s tim radovima postavljaju se nove klupe i korpe za otpatke.

    Isto tako u završnoj fazi su i hortikulturni radovi na postavljanju cijevi i sustava za navodnjavanje novih zelenih površina, te će završetkom tih i radova na sadnji novih stabala, park zasjati u punom sjaju. Ako je ranije park bio praktično dvorište Srednje škole, te OŠ „Čapljina“, zahvaljujući postavljenoj ogradi park će sada biti otvoren prema gradu. S obzirom da park ima zaštitnu ogradu, bit će pogodan za zabavu najmlađih Čapljinaca, pa se sukladno tome pravi igralište za djecu s igračkama i kreativnom gumenom podlogom, koja će povećati sigurnost djece prilikom eventualnog, pada.

Kad je raslinje u pitanju, park će biti spoj starog i novog. Naime, tijekom rekonstrukcije uspio se sačuvati dio stabala starih sedamdesetak godina. Među tim stablima posebno mjesto zauzima kamforovac ili cimetovac (Cinamonum kamfora), koje u prirodi raste u dolini rijeke Jangce u Kini, pa Tajvanu i Vjetnamu. To je trenutačno možda i jedni primjerak te vrste u BiH, koji najbliže srodnike ima u Trstenom kod Dubrovnika, ostali su isto tako vremešni – crnika, lagestremije, palma… Dio drveća koji nije preživio revitalizaciju parka bit će zamijenjen novim, za očekivati je isto tako jedinstvenim vrstama. Inače park je osnovan 1947. godine usporedo s otvaranjem srednje Poljoprivredne škole u Čapljini.

   U proračunu općine Čapljina za revitalizaciju parka predviđeno je 220.000 KM, a glavnina radova trebala bi biti okončana do kraja tjedna.

{gallery}2018/park_srednja_skola_2{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!