Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Tasovčićima: Otkrivena obnovljena spomen ploča Teodatu Andriću austrougarskom pilotu, prvom zapovjedniku zrakoplovne baze u Mostaru!

U Tasovčićima: Otkrivena obnovljena spomen ploča Teodatu Andriću austrougarskom pilotu, prvom zapovjedniku zrakoplovne baze u Mostaru!

by | 3. studenoga 2020. 17:44 | Vijesti

   

Radni dio tjedna u Čapljini, počeo je otkrivanjem obnovljene spomen-ploče Teodatu Andriću, poginulom austrougarskom pilotu. Svečanost je održana u krugu tvrtke „Granum” u Tasovčićima, gdje se nalazi spomenik pilotu koji je poginuo 17. svibnja 1913. godine, dakle prije 107 godina.

Na početku svečanosti otkrivanja obnovljene spomen ploče prvom zapovjedniku zrakoplovne baze u Mostaru, Manuel Martinović, predsjednik Udruge „Werk” koja je inicijator obnove, je rekao:

   „Zrakoplovna povijest Hercegovine i Mostara je bogata i premalo je vremena kojim bi se opisala tradicija duga preko 100 godina. Uzletište Rodoč kod Mostara, spada u najstarije zrakoplovne građevine Austro-Ugarske i Europe, pa i u svijetu. Već krajem 1912. godine vojna uprava K und K monarhije planirala je gradnju aerodroma na području Mostara, glavnog grada Hercegovine”.

   U to doba 1912., kada se još nisu počeli koristiti padobrani kao sredstvo za spašavanje, pilot Teodat Andrić je sjeo u zrakoplov drvene konstrukcije koja je bila presvučena impregniranim platnom, pogonjen dvotaktnim motorom, vinu se u visinu od 2000 metara, preletjevši gotovo cijelu Hercegovinu, ali sudbina je htjela da pronađe mir na domak Čapljine, uz rijeku Neretvu. Pokojni časnik Andrić bio je prvi zapovjednik zrakoplovne baze u Mostaru i prva zrakoplovna žrtva u BiH.

                                 Minuta šutnje za poginule u terorističkom napadu u Beču

   Minuta šutnje za poginule u terorističkom napadu u Beču, bila je uvod u obraćanje brigadira Ericha Simburgera, vojni ataše Republike Austrije u BiH:

   „Predstavlja mi čast što imam priliku da govorim ovdje na spomen obilježju palom vojniku. Spomenici su dio naše historije, u ovom slučaju zajedničke historije naših zemalja. Ovim odajemo počast onima koji su živjeli i umrli za vlastita uvjerenja. Možda to uvijek nisu bila zajednička uvjerenja, ali mi smo tu da čuvamo i njegujemo uspomenu na njih”.

   Domaćin dr. Smiljan Vidić, čapljinski gradonačelnik:

   „Okupili smo se na istom mjestu nakon 106 godina kako bi odali počast poginulom pilotu Teodatu Andriću. Svečano otkivanje spomenika koji je i danas pred nama upriličeno je 17. svibnja 1914. godine. Tada su među okupljenima bili građani i dužnosnici Čapljine, Mostara i Stoca, vojni dužnosnici i drugi zainteresirani. Zub vremena je u međuvremenu oštetio natpis na spomen ploči i Grad čapljina je prepoznala povijesnu i kulturološku vrijednost ovog mjesta i događaja te smo odlučili sudjelovati u projektu obnavljanja”, kazao je Gradonačelnik Vidić, te podcrtao:

   „Danas je na nama da znamo svoju prošlost, odgajamo djecu u europskom duhu, držimo do radnih navika i sjećamo se svih žrtava koje su dale život kako bi se mi razvijali i napredovali kao društvo”.

                                             Pogibija pilota Andrića, povratak iz Sibira i zaštitne maske

   Velike zasluge za očuvanje spomenika pripadaju Slavku Ramljaku, vlasniku tvrtke „Granum”, koji je poslije kupovine zemljišta prepoznao njegovu vrijednost i sačuvao ga od daljeg propadanja.

   „Vidjeli smo da se radi o nekom spomeniku, ali nismo mogli odgonetnuti kakvom spomeniku, dok nismo sve fino raščistili, pa smo našli natpis – Capljina, maj, 1913., samo je to bilo čitljivo, drugo ništa nije. Kasnije smo saznali da je to spomenik austrougarskom pilotu. Upustili smo se u dalje traganje te se iznenadili, kad smo saznali kako se prezivao pilot – Andrić. Moja supruga se preziva Andrić, kao i njezini bratići koji tu rade, to je jedna poveznica koja je bila ovako interesantna. Dalje, moj djed je bio austrougarski vojnik kao i satnik Teodat Andrić. Moj djed je bio zarobljenik u Rusiji tri godine, u Sibiru. Kad su se vraćali, a vlakom su se vraćali, saznavši da su konačno slobodni, izlazili su iz toga vlaka koji je spore išao i gledali su prema stablima, prema mahovini – kud putuju, dalje na sjever ili na jug? Zaključili su da idu na jug i zaključili – bit će dobro. Kad je došao u Mostar, moj djed tada sazna od nekoga susjeda koji ga je prepoznao da mu je od pandemije – španjolske groznice, da mu je umrla žena i dvoje djece, samo je ostala mala koju nikada nije vidio, jer nije bila rođena kada je otišao. To je opet poveznica s današnjim vremenom kada nosimo svi maske, pa je to opet neka poveznica s tim vremenima kada je ovaj spomenik napravljen”.

   Spomenik prvoj žrtvi u avionskoj nesreći u BiH podignut na prvu godišnjicu smrti 17. svibnja 1914. godine. Tadašnjoj svečanosti prisustvovao je čak nadvojvoda Eugen Ferdinand, general konjaništva, austrougarski feldmaršal. Izvorni spomenik – betonsko krilo i brončana statua orla slomljenog krila te natpis vremenom su oštećeni, brončani orao nestao, pa je obnovljena spomen ploča svojevrsni povratak iz zaborava ove ne samo za Čapljinu, nego i za BiH vrijedne zanimljivosti.

Organizator ceremonije bila je Udruga za zaštitu fortifikacija „Werk” iz Mostara, uz pokroviteljstvo Grada Čapljine.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2020/201103pilot{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...