Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Radimlja postigla turistički rekord – Kamene spavače do 10. listopada posjetilo 10.000 posjetitelja!

Radimlja postigla turistički rekord – Kamene spavače do 10. listopada posjetilo 10.000 posjetitelja!

by | 16. listopada 2018. 12:16 | Vijesti

Mali je to korak za hercegovački turizam, ali veliki za javnu ustanovu „Radimlja“ iz Stoca. Upravo parafrazom čuvene rečenice Neila Amstronga „Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo“, kada je dotaknuo tlo Mjeseca, moglo bi se opisati raspoloženje u spomenutoj javnoj ustanovi, kada su 10. 10. prodali 10.000 kartu na glasovitoj Radimlji.
„Kada smo počinjali u kolovozu 2013. godine, imali smo neke planove, ali nismo bili sigurni kako ih realizirati. Želje su bile velike, ali brojka od deset tisuća ulaznica, nakon nešto više od pet godina rada, veliki je uspjeh i poticaj. Nije se to dogodilo samo od sebe, ugrađeno je tu dosta truda svih koji su bili sastavni dio javne ustanove od stalno zaposlenih do volontera koji su se svojski trudili ove i ranijih godina, na promociju Radimlje. Nama je to mala satisfakcija i veliki poticaj za dalji rad, znamo da Radimlja može bolje. Cilj za naredno razdoblje je da Radimlja iz godine u godinu, povećava broj posjetitelja. Mi u ovoj u odnosu na prošlu godinu, bilježimo porast broja posjetitelja od skoro 20 posto! Nastojat ćemo zadržati kontinuitet rasta, ali moramo paziti i na prevažan sektor zaštite da ne dođe do devastacije, kako bi smo nekropolu, kako bismo stećke, ostavili narednim generacijama“, ističe Ante Vujnović, ravnatelj JU „Radimlja“, vidno zadovoljan što i s novinarima može podijeliti mali uspjeh tog kolektiva, a zatim naglašava:
„Mi smo ove godine uložili puno truda u promociju nekropole stećaka na Radimlji, kao i promociju Stoca. Obišli smo veliki broj škola u Hercegovini, u ožujku smo organizirali prvu biciklijadu u Stocu, koje je krenula s Radimlje, a i cilj bio na Radimlji. Po četvrti puta organizirali smo prvi srednjovjekovni sajam koji se već četvrtu godinu održava u Stocu, pa je povezan s Radimljom, kao i razne druge manifestacije u koje je nekropola stećaka bila involvirana“, kaže ravnatelj Vujnović te na pitanje – odakle najviše dolaze organizirani posjetitelji, kaže:
„Moram naglasiti, imamo veliki broj školskih ekskurzija, tu prvenstveno mislim na osnovne škole iz Mostara, imamo i veliki broj osnovnih škola iz Sarajeva, zatim prati nas čitava BiH kada su u pitanju školski izletu, te veći broj agencija, kao što su Kompas, Guliver, Fortuna…, a turiste zna dovesti i Semir Osmanagić iz Visokog. Naš tempo promoviranja Stoca i slanja ponuda, nastavit će se i naredne zime u cilju daljeg povećanja broja posjetitelja.
Cijena ulaznice za razgledanje nekropole je 4 KM za individualne posjetitelje, a 2 KM za organizirane grupe. Zanimljivo, čak 60 posto posjetitelja su stranici, a 40 posto domaći.
„Radimo detalju analizu što se tiče posjetitelja, skoro svakoga pitamo odakle nam dolazi. Dosta je gostiju iz Srbije, pa Hrvatske, a većina su Amerikanci, Šveđani, Norvežani, Francuzi, Englezi, imamo nešto gostiju s Bliskog istoka, pa egzotičnih zemalja, Indonezija, Malezija, Filipina, ponešto iz Južna Amerike, po kojeg Španjolca, Portugalca… Zaista je širok spektar naših posjetitelja.“
Ravnatelj Vujnović ističe da su stranci kada su u pitanju stećci, ljubopitljivi.
„Jako ih zanima, recimo, jesu li oni tu što se kaže in situ, ili su dopremljeni. Posebice ih impresionira podatak da su jedinstveni u svijetu. Oni misle da stećaka ima i drugdje, a kada čuju da su vezani samo za Bosnu i Hercegovinu i djelom za okolne države – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, čude se i dive“.
Uz turistički uspjeh na koji su ponosni u JU „Radimlja“ ističu da će u skoroj budućnosti ograditi i nezaštićeni dio nekropole, preko puta prometnice za Stolac.

{gallery}2018/radimljaaaaa{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...